Subota, 14 Svibanj 2022 13:34

Festivalom igranja obilježili Dan obitelji

Ocijeni sadržaj
(17 glasova)

POŽEGA - Centar Rastimo Zajedno i Savez Društava „Naša Djeca“ organizirali su ovog vikenda Festival igranja za djecu i roditelje povodom Međunarodnog dana obitelji koji obilježavamo 15. svibnja.

 

Društva Naša Djeca u Požegi, Prelogu, Sv. Ivan Zelini, Osijeku i Dubrovniku, Obiteljski centar Dubrovnik, Dječji vrtić „Grigor Vitez“ u Splitu, Dječji vrtić „Sisak Novi“ u Sisku i Dječji vrtić Vladimira Nazora u Zagrebu pripremili su pregršt igara za djecu i roditelje.

Cilj Festivala je podsjetiti roditelje na važnost zajedničke igre s djecom i potaknuti uključivanje roditelja u igru s djecom. Zajednička igra izrazito je važna za produbljivanje odnosa roditelj-dijete te skladni razvoj djeteta. Igra je dječji najvažniji posao. Omogućuje djetetu skladan tjelesni, intelektualni, socijalni i emocionalni razvoj. Igra je aktivnost kojom se dijete izražava i potvrđuje – to je snaga koja ga upućuje na nove aktivnosti, pomoću kojih razvija sve svoje mogućnosti.

Roditelji koji su podržavajući i osjetljivi na djetetove potrebe pozitvno utječu na socijalni i emocionalni razvoj djeteta, odnose djeteta s drugima, pa čak i školski uspjeh. Djeca uče o sebi i svijetu kroz odnose, od kojih je odnos privrženosti s roditeljima ključan. Zajedničkom igrom odnos između roditelja i djeteta poboljšava se na jednostavan, učinkovit i dugotrajan način.

Na Festivalu igranja diljem Hrvatske volotneri su za roditelje i djecu pripremili neke dobro znane, ali i pomalo zaboravljene igre kao što su „Djed i repa“, „Hoki-poki“, „Glazbene stolice“ i otkrili neke nove („Sadimo vrt“, „Kad me vodi mamina/tatina ruka, odrastam bez muka“).

U Požegi zajedničko druženje održano je u Pješačkoj zoni u prijepodnevnim satima, a okupio se veliki broj mališana s roditeljima. Za početak su svi zajedno uživali plešući uz Plesnu radionicu Ilijane Lončar, a potom su pozorno slušali predstavu Drvo bajku Gradskog kažališta Požega. Bile su tu i zanimljive radionice, a i osvježenje za velike i male koje je pripremilo Društvo Naša djeca Požega. Najuzbudljiviji dio svima je bila Obiteljska olimpijada gdje su roditelji sudjelovali zajedno s djecom u utrkama jaje u žlici, slaganje puzzle i drugih. Najbolje tri ekipe dobile su pehare, medalje i vrijedne nagrade.

Predsjednica Društva Naša djeca Požega, nastavnica likovne kulture Sanja Mišić zahvalila je svima na dolasku i najavila ponovno ovakvo zanimljivo druženje već u lipnju.