Četvrtak, 05 Svibanj 2022 12:20

7. Županijska smotra učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

ODRŽANA POD DOMAĆINSTVOM KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE POŽEGA -

POŽEGA -  U dvorani sv. Terezije Avilske i na štandovima na Trgu sv. Terezije Avilske održana je 7. Županijska smotra učeničkih zadruga Požeško-slavonske županije. Domaćin je bila Katolička osnovna škola Požega. Predstavilo se ukupno 11 učeničkih zadruga  s područja Požeško-slavonske županije te zadruge iz osnovnih škola Virovitice, Novske i Šibenika.

Protokol otvaranja održan je u Dvorani sv. Terezije Avilske uz prigodni program škole domaćina, a voditelji smotre i školskih zadruga održali su pozdravne govore. Sve sudionike i učesnike pozdravio je u ime domaćina, ravnatelj Katoličke osnovne škole Frane Barišić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege, Maja Petrović, zamjenik županice Ferdinand Troha te Ispred Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Sanja Grbeš.

 - Pronašao sam jedan podatak da su školske zadruge postojale još u 19. stoljeću. Bavile su se uzgojem bilja, cvijeća, a prioritet je bio kalemljenje voća. Ono što je meni bilo zanimljivo u tome, dakle svi proizvodi koji su prodani, sav prihod je išao nastavniku, a što su djeca dobila? Djeca su dobila ono najbitnije – znanje. Jedna od čari školskih zadruga je dobrovoljnost. Svi vi dobrovoljno pristupate i svaki taj proizvod koji ste pripremili na štandovima, je plod vaše ljubavi i vaših mentora. To je neprocjenjiva vrijednost tih radova, koji treba njegovati - istakao je ravnatelj Frano Barišić.

Sve škole učesnice na Trgu sv. Terezije Avilske su na prigodnim štandovima i klupama postavili izložbu svojih uradaka i proizvoda koji su napravljeni u radu učenika i mentora školskih zadruga. Svi izloženi radovi i proizvodi bit će vrednovani od strane ocjenjivačkog žirija i nagrađena dva najbolja štanda.