Četvrtak, 05 Svibanj 2022 09:10

Prvomajski izlet na Požeško brdo ili Mala požeška planinarska obilaznica

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

POŽEGA - Članovi HPD "Sokolovac" Požega iskoristili su praznik rada na najbolji mogući način a to je izletom odnosno boravkom u prirodu što je glavna nit vodilja svim planinarskih skitnji. Mjesto okupljanja planinara bio je Trg Sv. Trojstva odnosno bolte ispred Gradske kuće gdje se krenulo na izlet nakon popijene prve jutarnje šalice kave. Planinarski izlet je bio jako zanimljiv koji je vodio najljepšim dijelovima Požeške gore koja kao slap uranja u sam centar Požege.

Tura kojom su se kretali planinari bila je Trg Sv. Trojstva – Sokolova – Jagodnjak – Ulica Ivana Mesnera – izvor Iskrica - Badine – potok Komušanac – Budim – kota 283 – Komušina – Stojanci – Vranduk –Vranovac – Sveti Vid – repetitor – Veliki Kamen – Ulica Svetog Duha – Trg Sv. Trojstva. Duljina ove zanimljive staze je bila 12 km koju su kao od šale prešli okupljeni planinari. Tijekom izleta osjetio se miris prirode koje se budi te koja u stotinama boja pozdravlja u ovo doba godine sve one koji ju pohode. Prekrasni proplanci te brojni izvori i potoci primali su u zagrljaj sve izletnike koji su ih pohodili u ovo praznično jutro. Pohod je bio popraćen i vrhunskom kapljicom te gastro doživljajem što je zapravo i planinarska tradicija. Tijekom dana vrijeme je bilo sunčano i toplo a izlet je završio oko 16.30.

Vodiči ove prekrasne proljetne ture su bili Tomislav i Andrej Garilović. Požeška gora je neprocjenjivo "blago" koje Požeški planinari redovito posjećuju te pozivaju sve ljude dobre volje da im se pridruže.