Srijeda, 06 Travanj 2022 15:28

Na „Grill Slavonicu“ u Brestovcu dolaze ekipe roštilj majstora iz kontinentalne Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

NAJAVLJEN PRAVI PRAZNIK ROŠTILJA U SUBOTU 30. TRAVNJA NA 4. OTVORENOM PRVENSTVU U ROŠTILJANJU -

POŽEGA - Udruga za baštinu, kulturu i turizam „Požeški čuvari baštine“ Požega, Tjednik KRONIKA požeško-slavonska i Izletište Stari Brestovac organiziraju po četvrti puta u našem kraju gastro manifestaciju „4. Otvoreno prvenstvo u roštiljanju Grill Slavonica 2022.“ na izletištu u Starom Brestovcu  u subotu 30. travnja. Pokroviteljstva su se prihvatili Općina Brestovac, Grad Požega, Turistička zajednica "Zlatni Papuk".

 - Ovakve manifestacije održavaju se u još nekoliko gradova u Hrvatskoj, jako su dobro posjećene i medijski popraćene, te su u svakom slučaju turistički događaj i mjesto okupljanja velikog broja natjecatelja, sudionika i posjetitelja. Kako već sada u pripremi projekta imamo najavu natjecatelja iz šireg područja Slavonije iz susjednih županija, to će svakako biti još jedna manifestacija koja naš kraj ističe kao mjesto odlično u organizaciji turističkih događanja. Svakako možemo reći da će „Grill Slavonica“ biti pravi praznik roštiljanja i ujedno otvorenje sezona roštilja koje je sve više popularno u Slavoniji – istakao je predsjednik Udruge „Požeški čuvari baštine“ i urednik tjednika „Kronika“ Vladimir Protić, inicijator i organizator nekoliko etno, gastro i eno manifestacija u Požeštini.

Ujedno ovim događanjem se otvara i sezona roštiljanja koja uvijek počinje u svibnju s dolaskom lijepih i toplih proljetni dana, kada svi žele izaći u prirodu nakon zimskih i hladnih dana. - Ekipe koje se sastoje od najmanje 4 do 8 ili više osoba sa sobom na natjecanje donose samo roštilj, radnu površinu, začine i svoju tajnu dobrog roštilja a organizator osigurava četiri vrsta mesa za pripremu ćevapa, pljeskavica, vratnog kotleta i ražnjića, ukupno preko tri kg mesne sirovine, te ugljen za roštilj. Nakon pravilnog mariniranja mesa i pripremanja prave smjese od mljevenog mesa, ekipa će ispeći meso na roštilju, na pladnju servirati uz garniranje i ukrašavanje svoga roštilja koje ide na ocjenjivanje. Prosudbena komisija ocijenit će i nagraditi tri najbolja roštilja i najbolju prezentaciju. Pobjednici s "Grill Slavonice" odlaze na Državno prvenstvo u roštiljanju – naglašava organizator Vladimir Protić.

Sve započinje od 14,00 kada se okupljanju ekipe, uređuje mjesto za roštiljanje, od 15,00 ekipe zadužuju 4 vrsta mesa, priređuju marinadu za ražnjiće i kotlete, prave mješavine začina za ćevapčiće i pljeskavice, te pripremaju roštilj koji pale u 16,00 sati. Roštiljanje mesa počinje na znak organizatora, a uređenje i garniranje roštiljanog mesa na pladnjeve za ocjenjivanje počinje od 17,00 sati. Nakon ocjenjivanja kvalitete roštilja, slijedi objed za članove ekipa, njihove goste i posjetitelje, naravno ako su ga dobro pripremili i da nije izgorio, jer će onda morati posuditi od susjedne ekipe koji ćevapčić ili ražnjić. Od 18 sati slijedi  proglašenje pobjednika, dodjela pehara i vrijednih nagrada za najbolje ekipe, a u nastavku dobra zabava uz tamburaše do kasnih večernjih sati. Za brojne posjetitelje bit će pripremljena i prava ugostiteljska ponuda Restorana Stari Brestovac, od roštilja, ražnja, šarana na rašljama do jela sa bogatog menija.