Srijeda, 06 Travanj 2022 09:29

Ravnateljstvo civilne zaštite provodi osposobljavanje Stožera CZ Požeško-slavonska županije

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

POŽEGA - Sukladno odredbi članka 12., a u svezi članka 25. Zakona o sustavu civilne zaštite Ravnateljstvo civilne zaštite kao nositelj osposobljavanja, danas će provesti osposobljavanje članova stožera JLPRS-a u velikoj županijskoj vijećnici. Obveza jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave je da se članovi stožera osposobe za obavljanje poslova civilne zaštite u roku godine dana od imenovanja na dužnost, prema programu osposobljavanja koje utvrđuje nositelj osposobljavanja.

Na samom početku današnjeg osposobljavanja, okupljene članove stožera pozdravila je županica Antonija Jozić zahvalivši se ravnateljstvu na ovakvim edukacijama. - Danas ćete proći puno predavanja koja su vezana za funkcioniranje sustava civilne zaštite. Zahvaljujem se ravnateljstvu na svemu što čini i u kontekstu ovih edukacija koje nama kao čelnicima puno znače. I ja sam također kao čelnik dužna proći i prošla sam edukaciju vezano za zaštitu, a danas to činite vi kao operativni članovi županijskog stožera.

384d40a35806de1d1fe854b3ee846eec 2 XL

Osposobljavanje članova stožera JLPRS-a sukladno Programu osposobljavanja provode državni službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Nastavnog nacionalnog središta civilne zaštite, te Regionalnog nastavnog centra Zagreb, a današnje teme osposobljavanja su: Sustav civilne zaštite, Planski dokumenti u sustavu civilne zaštite, Stožerno upravljanje, Odnosi s javnošću i medijima, te Simulacijska vježba izvanrednog događaja.

Stjepan Huzjak, načelnik Nastavno nacionalnog središta civilne zaštite, uvodno je pozdravio sve prisutne ispred ravnatelja Ravnateljstva civilne zaštite, Damira Truta. - Na određeni način zakonska je obaveza da svi novoimenovani čelnici JLPRS-a i članovi stožera CZ nakon stupanja na svoje dužnosti moraju proći odgovarajuću obuku. Mi smo tu zakonsku obvezu ugradili i naše zakonodavstvo ulaskom u EU. Sve zemlje Europske unije također imaju istu obvezu, a radi se o dužnostima i funkcijama koje su izuzetno značajne za sustav organizacije i zaštite života i ljudi, materijalnih i kulturnih dobara. Ocijenjeno je da je nužno da osobe imenovane na određene dužnosti prođu odgovarajuće obuke koje  su prilagođene nacionalnim sustavima organizacijske zaštite i u odnosu na to nastavnim planom prilagodili smo ove teme koje ćemo i danas proći. Cilj nam je da inicijalno dobijete ključne strateške spoznaje i znanja kako biste i dalje nadograđivajući svoja znanja mogli kvalitetno obnašati ovu dužnost.384d40a35806de1d1fe854b3ee846eec 7 XL

 - Danas imamo ovdje ne samo županijski nego i gradski stožer i drago mi je da su ovakva osposobljavanja zakonska obveza koja se mora ispuniti u prvih godinu dana mandata. Vjerujem da je  svima nama koji se bavimo javnim poslovima i koji se nađemo u situacijama da kao odgovorne osobe nastupamo, jako bitno ozbiljno shvatiti ovakve edukacije – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

- Nažalost, znamo što nas sve može zadesiti, a tome smo i svjedočili prošloga lipnja i danas smo sigurno puno osjetljiviji na ono što nam imate reći i stoga će moje kolege koji su danas ovdje pozorno pratiti kako bismo od vas usvojili što više znanja. Želim vam uspješan rad danas i ugodan boravak u Požegi. – poručio je načelnik Stožera CZ Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević.

Svi članovi Stožera CZ-a koji završe osposobljavanje dobit će potvrdu izdanu od strane Ravnateljstva civilne zaštite.