Nedjelja, 27 Veljača 2022 09:27

Održan radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEGA - U prostorijama Županijske uprave održan je radni sastanak s ravnateljima osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Požeško-slavonska županija, a prisustvovali su mu županica Antonija Jozić, zamjenik županice Ferdinand Troha, privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Sunčica Bajić te predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Hrvatske gospodarske komore.8e7d507d4623ae30b8360c5039e6a1d0 2 XL

Teme sastanka bile su kriteriji i mjerila za određivanje bilančnih prava ustanova u školstvu, plan upisa u prve razrede srednjih škola, te problematika upravljanja nekretninama. Uvodno se obratila Županica koja je prezentirala novi ustroj županijskih upravnih tijela te izrazila zadovoljstvo uspješnim funkcioniranjem obrazovnog sustava u okolnostima pandemije koronavirusa, istaknuvši odličnu komunikaciju s predstavnicima škola.

Ravnateljima su prezentirane odluke Vlade RH vezano uz odobrena sredstva iz Državnog proračuna za financiranje minimalnih standarda, analiza podnesenih zahtjeva za investicijskim i kapitalnim ulaganjima te su prezentirani natječaji u tijeku i najavi.

Što se tiče Plana upisa, predstavnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Ljiljana Žanetić, iznijela je statističke podatke o broju nezaposlenih osoba te deficitarnim zanimanjima na području Županije, a ravnatelji srednjih škola iznijeli su prijedloge za upise za školsku godinu 2022./2023. Istaknut je problem popunjavanja razrednih odjela u pojedinim strukovnim zanimanjima. Aktivnosti koje Županija provodi, u suradnji sa školama, imaju za cilj usklađivanje upisnih kvota s potrebama gospodarstva, kako bi se stvorila kvalificirana radna snaga koja se traži na tržištu.

Na kraju sastanka unutarnja revizorica Ivana Kovačević prezentirala je nalaze i preporuke iz provedene revizije upravljanja i raspolaganja nekretninama u školskim ustanovama te su definirani rokovi za usklađivanje svih evidencija.

Pod točkom razno raspravljena je problematika cijena energenata te posljedice koje će poskupljenje imati na financiranje ostalih minimalnih standarda.