Subota, 26 Veljača 2022 18:57

10. pokladno jahanje župe Bučje

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

U organizaciji Konjogojstvene Udruge Pleternica, u dvorištu obitelji Stjepana Matijevića u Brodskom Drenovcu okupili su se jahači i jahačice povodom 10. pokladnog jahanja župe Bučje. Nakon što je prošlogodišnje pokladno jahanje bilo otkazano zbog pandemije, ovogodišnje je dokaz je da tradicija ostaje i opstaje. Vjerno ju čuvaju i mlade generacije i time njeguju ono što su im u nasljeđe ostavili njihovi stari, očevi i djedovi.

Pokladnim jahanjem se dokazuje i ljepota tradicije u Slavoniji kakvih rijetko ima u drugim krajevima lijepe naše. U pokladnoj povorci sudjeluje je 30-ak konjanika uz koje su bile i ukrašene zaprege na kojima su se vozili gosti i uzvanici. Među važnim gostima bila je i županica Antonija Jozić, zajedno s gradonačelnicom Pleternice Marijom Šarić.

Dobrodošlicu u ime organizatora pokladnog jahanja poželio je predsjednik Udruge Tomislav Hip. Dobrodošlicu je također poželjela gradonačelnica Marija Šarić te se zahvalila domaćinu i organizatorima.

“Dobro došli na područje našeg grada, mi se uvijek trudimo čuvati baštinu, kako kroz projekte, tako kroz naše razne udruge. Ali naša baština se ne može čuvati ako ju vi ne prenosite, ako ju vi ne čuvate na ovaj način. Posebna zahvala i domaćinu i svima vama koji sudjelujete, ne samo domaći, nego i gosti iz susjednih županija koji ste došli. Koji podržavate, prenosite i čuvate baštinu za iduće naraštaje.” – rekla je gradonačelnica Šarić.

Ovim lijepim povodom također se obratila i županica Antonija Jozić, koja već nekoliko godina sudjeluje u pokladnom jahanju.

“Velika zahvala na svemu što činite kako bi običaje Slavonije prenosili mlađim naraštajima, kako bi ponos i diku slavonskog čovjeka čuvali. Pa evo i danas kad budemo šetali kroz župu Bučje na desetom pokladom jahanju. Kao što su i prethodnici rekli, veliko hvala svima koji čuvate naše običaje, to je naš identitet i Hrvatskog čovjeka. Svima želim puno sreće na današnjem pokladnom jahanju, da sve završi kao i svake godine, u redu i miru. Da se nakon prošlogodišnje pauze svi proveselimo zajedno.” – rekla je županica Antonija Jozić.

 

rva.hr