Utorak, 15 Veljača 2022 09:46

Gojzericom kroz Hrvatsku

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Gojzerice su i proteklog vikenda bile aktivne, planinarilo se i istraživalo po najposjećenijoj Hrvatskoj planini Medvednici.

“Prilikom dolaska na Medvednicu dolazimo do Tomislavovog doma odakle i starta naša pustolovina. Krenulo se preko Činovničke livade rutom 39 prema Horvatovim stubama. Sam vrh Sljemena nas je počastio snijegom pogledima od kojih zastaje dah kao i pogledom na novu impozantnu Sljemensku žičaru. Dolaskom na same Horvatove stube iskoristili smo za kratku pauzu i naslikavanje. Uslijedilo je penjanje prema livadi Hunjka gdje smo i ručali u restoranu Mala Hunjka koji svakako preporučamo. Nakon okrijepe uslijedio je povratak do Tomislavovog doma preko Sljemena. Prilikom silaska sa Medvednice stalo se na poznatu novoobnovljenu turističku atrakciju Medvedgrad. Kako je vodič izleta Boro Jukić naglasio "Sada sljedi šou" tako je i bilo budući da smo sjeli u automobile i odvezli se do Planine Donje. Uslijedio je uspon na Lipu Rog te noćenje u istoimenom domu. Sam uspon do Lipe bio je gotovo legionarski budući da smo svi nosili po 20-ak kilograma. Ali šta je to za jednu "Gojzericu" – pričaju nam planinari.

Uslijedila je večere i zasluženi odmor u domu uz kovanje novih planova i planinarski osmijeh. Ni pijetlovi se nisu probudili ali zato jesu predsjednik društva Višeslav i dobri duh ovog izleta Ante Bošnjak. Ključna riječ buđenja bila je "Grohot", ali se svakako neki nisu dali smesti. Popila se kavica i rakijica i zaputilo se put Gornjeg Vrapča gdje ih je dočekala vesela ekipa HPD "Sokol" Zagreb. Kako je dan bio sunčan i vedar prepustili su se na milost i nemilost domaćinima te krenuli put Kamenih svata. Sami Sokoli su donijeli neku posebnu energiju te su prešli 20-ak kilometara uz razliku gotovo 1000 metara nadmorske visine. Obišli su slap Ferendol, Dragulinec, Ponikve, Kamene svate, Pl. kuću Kamene svate te slap Sopot.

“Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo predsjedniku HPD "Sokol" Dubravku Šalati i njegovoj ekipi Sokola i Vudrenih Sokola te se unaprijed veselimo daljnjim zajedničkim planinarenjima. Ono što možemo reći je: "Medvednico mi ćemo ti se vratiti". Kroz slike vam najbolje možemo pokazati dio onoga što smo i samo vidjeli i doživjeli.... Bilo kuda "Gojzerica" svuda..”- dodaju planinari na kraju.

(B. J)