Ponedjeljak, 14 Veljača 2022 10:42

Konjogojska udruga "Vallis aurea" svečanom Skupštinom obilježila 20 godina uspješnog rada

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

MIHALJEVCI - Konjogojska udruga "Vallis aurea" u dvorani NK Croatia Mihaljevci održala je Redovnu skupštinu, ali i svečanu povodom obilježavanja 20 godina uspješnog rada udruge. Tom prilikom su zahvalnicama nagradili i sve one koji su im u tom putu pomogli i utkali dio sebe u uspješni rad udruge. Udruga je i izmjenom Statuta ozakonila promjenu sjedišta koje je sada u Mihaljevcima na Stadionu NK Croatia.

Na samom početku sve nazočne članove a posebno goste iz desetak konjogojstvenih udruga kontinentalne Hrvatske, Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, te uzvanike i izaslanike grada Požege pozdravio je predsjednik udruge Damir Pavković. Izvješće o radu i financijska izvješća podnio je tajnik udruge Nikica Blažanin.

Udruga sada broji 28 članova, primljeno je i dvoje novih, mladih članova, a članovi u uzgoju imaju oko 100 grla, od kojih najviše, 72 hrvatska hladnokrvnjaka, a imaju i drugih pasmina, od lipicanca, toplokrvnjaka, sportskih konja za kasačke utrke i prepone. Grad Požega je udruzi ranije kupio i konja za vuču fijakera po gradu za turističko razgledavanje grada, koji je sada odlukom grada Požega i fijaker pripao udruzi. Stoga su izvršili najnužnije popravke na fijakeru, koji će sada potpuno spreman biti za uključivanje u organizaciju turističkih tura za obilazak gradskih znamenitosti koje provode u suradnji s Turističkom zajednicom grada Požege. Ove turističke vožnje fijakerom po gradu bile su vrlo posjećene i popularne uz sve manifestacije.

Po izvješći tajnika Blažanina unatoč korona pandemiji održano je tradicionalno revijalno izdanje "Zlatnih griva Zlatne doline", ocjenjivanje konja i vožnje zaprega. Organizirano je i natjecanje u vuči klada za konjogojce koji imaju u uzgoju prikladne konje za rad u šumi. Sudjelovali su i u sličnim izložbama i raznim natjecanjima koje organiziraju konjogojske udruge od Mikanovaca, Čađavice, Zagorja i dr. Sve to su napravili sa financijskim planom koji je imao prihode od 31 tisuće kuna, a pokazali su se i izuzetni štednljivi te potrošili tek 29 tisuća kuna.

U planu za 2022. godinu stavili su svakako svoju najdugovječniju manifestaciju "Zlatne grive Zlatne doline" ali i nešto novo, a to je odlazak na hodočašće u Mariju Bistricu na blagoslov konja i zaprega.

Budući da su ovom Skupštinom obilježili i protek od 20 godina uspješnog rada, uručili su Zahvalnice svima koji su im u tom putu pomogli, pa su uručene Zahvalnice za 10 godina rada u udruzi, 20 godina rada u udruzi, te Zahvalnice svima koji su imali nemjerljive zasluge u radu i pomoć koju su nesebično davali udruzi u proteklom radu. Zahvalnice su dobili i prošli gradonačelnici od Zdravka Ronka do Darka Puljašića s kojima je udruga dobro surađivala, no nisu bili nazočni pa će ih zahvalnice biti naknadno uručene. 

Na dobroj suradnji i Zahvalnici u ime grada Požege i gradonačelnika, zahvalio se izaslanik Slaven Paponja, koji je istakao dobru suradnju s udrugom i najavio da će grad i dalje stajati iza udruge i pomagati njihove djelatnosti i manifestacije koje pripremaju.