Subota, 11 Prosinac 2021 17:17

Započeli 13. Štamparovi dani javnozdravstvenom akcijom za građane a nastavljaju on line simpozijem

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

VELIKA - Već tradicionalno po 13. puta u prosincu se održavaju "Štamparovi dani" u organizaciji Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar. Ove godine od 10. do 12 prosinca održava se niz aktivnosti, a sve je započelo javnozdravstvenom akcijom kontrole krvnog tlaka i glukoze u krvi, te anketiranje o zdravim stilovima života i rizicima za moždani udar za građane Velike. Za sve je zaslužan dr. sc. Ivan Vukoja, koji je vodio udrugu od samih početaka, još kao mladi liječnik, a sada kao doktor znanosti i ravnatelj Opće županijske bolnice Požega. Njegov entuzijazam nije blijedio niti jedne godine i Štamparevi dani stekli su odličnu reputaciju među brojnim znanstvenicima, akademicima, ne samo u Hrvatskoj nego i u susjednim zemljama. Ova korona epidemija malo je zaustavila upravo održavanje simpozija, koji se prošle ali i ove godine održava on line, no i to ima svoje prednosti kaže Vukoja, jer ove godine imamo nikada više prijavljenih radova na simpoziju i nikada više udaljenih država, sve do Kine.IMG 2111

Iako nevoljko predsjednik Vukoja najavio je da će ovo biti njegovo zadnje vođenje "Štamparovih dana" kao predsjednika, jer nove obveze ga u tome dosta okupiraju, te je najavio pomlađivanje rukovodećeg kadra u Udruzi za koje se nada da će samo nastaviti i unaprijediti ono gdje oni sada predaju dužnosti. Svakako će im biti podstrek i velika pomoć u budućem radu, jer "Štamparovi dani" u međuvremenu su postali institucija u zdravstvu i platforma znanstvenim radnicima u njihovim iznošenjima svojih ideja, znanstvenih radova i istraživanja.

 - Ovi 13. "Štamparovi dani" obilježeni su pandemijom i svim onim što se veže uz to, međutim, održavamo tradiciju jer kronične nezarazne bolesti su nam također u fokusu, postoje i druga oboljenja, ne samo Covid 19. Ono što je važno napominjati je da i u ovim specifičnim vremenima treba konstantno isticati važnost prevencije i zdravog življenja te kontrole rizičnih čimbenika. S tim u svezi je i ova današnja akcija kao promocija zdravog načina života i kontroliranja najčešćih rizičnih čimbenika: krvnog tlaka i glukoze u krvi. 13. po redu Štamparovi dani, nažalost, zbog specifične situacije odvijaju se u online formatu. Imamo nikad više sudionika iz drugih država, od Kine, Njemačke, Austrije, Bosne i Hercegovine, Srbije…ali nažalost, u online formatu – rekao je predsjednik Vukoja.IMG 2108

 

Budući tajnik Udruge narodnog zdravlja Andrija Štampar bit će dr. med. Ino Kermc koji je istakao: - Nadajmo se da ćemo iduće godine ovu on line izvedbu simpozija moći promijeniti. Usprkos tome, uspjeli smo organizirati ovu javnozdravstvenu akciju čisto da naglasimo važnost prevencije bolesti i promocije zdravlja koja je sad bitnija nego što je bila prije obzirom da nam je glavni fokus u medicini trenutno Covid 19.

 

IMG 2112Dugogodišnji sudionik "Štamparovih dana" i gost u Požegi je dr. sc. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku koje je partner na ovom projektu – Veleučilište u Šibeniku je dugogodišnji partner, odnosno suorganizator ove konferencije. Sljedećih  godina ta će suradnja biti još dublja s obzirom da se u Šibeniku osniva Studij sestrinstva, tako da će i nastavnici i studenti iz Šibenika, nadam se, dolaziti u Slavoniju kako bi pojačali tu suradnju Slavonije i juga Hrvatske, a usput i da promoviramo zdravlje.

Javnozdravstvenoj akciji uz brojne Veličane odazvao se i načelnik općine Robert Hofman, kao i čelnici veličkih institucija, udruga i društvenog života Velike.