Petak, 15 Listopad 2021 09:08

Ekonomska škola obilježila Dane Erasmus projekata na Trgu sv. Terezije

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

POŽEGA -  Učenici i nastavnici Ekonomske škole iz Požege organizirali su javnu prezentaciju svojih djelatnosti i održanih projekata u sklopu Dana Erasmus projekata na Trgu sv. Terezije Avilske u Požegi na prigodnom štandu.  Prezentirali su diseminacijske materijale Erasmus projekata te Regionalnog centra kompetencija Panonika. Uključeni učenici i nastavnici organizirali su i proveli kviz i društvene igre, utemeljene na temama i ciljevima projekata, te pripremili prigodne nagrade za pobjednike. 

IMG 0885 - Već 6. godinu u nizu Ekonomska škola Požega uključena je u Erasmus projekte školskih partnerstava te je nakon duge stanke, obilježene online nastavom i brojnim virtualnim aktivnostima koje se zamijenile fizičke mobilnosti, odlučila iskoristiti situaciju u kojoj se možemo fizički susresti i organizirati Erasmus dane u gradskom središtu. Petnaest učenika i sedam nastavnika predstavit će projektni tim i aktivnosti kojima se bavimo. Riječ je o dvama projektima koji u osnovi proučavaju kulturnu baštinu: jedan, ECHOSET, proučava i umrežava kulturnu baštinu malih europskih gradova, kakva je i Požega, a nedavno se jedan tim vratio s mobilnosti u makedonski Ohrid. Drugi projekt CHAPTER, potiče čitalačke navike kod učenika usmjeravajući ih na književne korijene i pripadnost kako nacionalnom, tako i zajedničkom europskom podneblju. YES the Earth projekt je primarno ekološke tematike koji u učenicima ojačava svijest o potrebi održivog razvoja i povezuje je s temom poduzetništva. Svi projekti potiču razvoj mekih vještina kod učenika, od timskog rada, fleksibilnosti, kritičkog razmišljanja i poduzetništva do prezentacijskih vještina i javnog nastupa, što je prepoznato jakostima naše škole iskoristivima u suradnji s  Regionalnim kompetencijskim centrom. U Erasmus projektima trenutno surađujemo sa školama iz Španjolske, Rumunjske, Italije, Litve, Latvije, Poljske, Njemačke, Makedonije, Švedske i Turske, a u eTwinning projektima spektar suradnje još je znatno širi - ispričala je mentorica i voditeljica nekoliko Erasmus projekata Lidia Gerstman, prof.

IMG 0887

Erasmus dani obilježavaju se sredinom listopada unazad posljednjih 5 godina diljem svijeta. Prošle su godine erasmusovci iz Hrvatske održali rekordan broj od 105 događanja, dok je na svjetskoj razini održano 4 819 događaja, a ove se godine očekuje i veći broj. Među organizacijama koje su obilježile Erasmus dane u RH bili su dječji vrtići, osnovne i srednje škole, visokoobrazovne ustanove i nevladine organizacije.