Subota, 18 Rujan 2021 12:29

Kanižlićevci obilježili Europski tjedan mobilnosti

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

Europski tjedan mobilnosti, koji se ove godine obilježava pod motom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!“, učenici Kanižlićeve škole obilježavaju tradicionalnim hodnjama po Požeškoj gori.

POŽEGA - Učenici i nastavnici OŠ Antuna Kanižlića, nakon prošlogodišne pauze radi pandemije uzrokovane virusom COVID-19, ove školske godine nastavljaju s obilježavanjem Europskog tjednakretanja. U svojim nastojanjima poticanja različitih oblika kretanja, povodom Europskog tjedna kretanja koji se ove godine obilježava od 16. do 22. rujna pod motom „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost!“, učenici i učitelji uputili su se u vinograde na Požeškoj gori. Sama koncepcija obilježavanja razlikuje se od dosadašnjeg planinarenja stazama Požeške gore, kojima je zajedno znalo ići po nekoliko razreda. Ove godine učenike su u svojim vinogradima ugostili požeški vinari. Tako se svaki razred 16. rujna, četvrtak, uputio prema jednom od vinograda gdje su ih dočekali domaćini te s njima proveli ugodno vrijeme u učenju i druženju: vinograd Vojka, vinograd Brkanić, vinograd Jurković, vinograd Samardžija, vinograd Radotić, vinograd Malvić.

U obilježavanju Europskog tjedna kretanja sudjelovali su svi učenici i predmetne nastave. Osim kretanja, boravka na svježem zraku i druženja na otvorenom, tijekom ovog dana učenici su na svojim odredištima odradili i određene nastavne sadržaje povezane s ovim datumom.

Europski tjedan kretanja održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i poziva ljude da iskušaju alternative vožnji automobilom. Mnogi europski gradovi reagirali su na pandemiju te ubrzali promjene u planiranju prometa u smjeru održivosti. Stoga se ovogodišnjim Europskim tjednom mobilnosti želi naglasiti važnost otpornosti gradova i njihovih postignuća tijekom pandemijske godine te nastoji zadržati pozitivan zamah i podržati zaokret prema dugoročnoj održivosti.

Autor: V. Č.