Subota, 18 Rujan 2021 12:15

Na pleterničkoj fišijadi pobjednik Ivica Skeleđija iz Drenovca

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

ODRŽANA 14. FIŠIJADA U PLETERNICI  NAKON GODINU DANA PAUZE ZBOG KORONE I NE U OKVIRU LIDASA - 

PLETERNICA -  Tradicionalno dobra Fišijada u Pleternici, održana je ove godine po 14. puta, nakon prošle godine pauze zbog pandemije korone. Održavala se uvijek u vrijeme Lidasa, a sada je održana u drugoj polovici rujna kada su donekle dozvoljavali epidemiološki uvjeti. Uglavnom sve manifestacije iz lipnja grad Pleternica i TZ grada Pleternice održali su u kolovozu i rujnu, jedino bez tradicionalnih konjičkih utrka. Organizator i ove Fišijade je Udruga "Pleternički čoraci" čiji članovi su i ove godine pekli odlične šarane na rašljama za koje je uvijek pokazan poseban interes posjetitelja

Najavljeno loše vrijeme i oblaci koji su se nadvili nad Pleternicu, a možda i promjena termina doveli su do odaziva 38 fiš majstora. Vrijeme je dozvolilo da se okupljeni fiš majstori razmašu i pokažu svoja umijeća, a kad su počeli predavati uzorke fiša na ocjenjivanje, spustilo se kao iz kabla, prava jesenska kiša. Tako da posjetitelji nisu uspjeli niti probati kod fiš majstora ono što je ostalo u kotlićima, a na mukama je posebno bila ocjenjivačka komisija kojoj je jaka kiša razrijedila fiševe koje su trebali probati i ocijeniti. Komisija koju je vodio Zdenko Došen uz kišobrane i smočene zapisnike jedva je odradila svoju zadaću.

Na kraju dobili smo i pobjednike 14. Fišijade u Pleternici, a to je ovaj puta bio domaći fiš majstor, Ivica Skeleđija iz Brodskog Drenovca koji je kuhao za ŠRD "Mrena" iz Drenovca. Diplomu i nagradu uručila mu je požeško-slavonska županica Antonija Jozić. Drugo mjesto zauzeo je Josip Antolović iz Beravaca, koji je do sada tri puta osvajao prva mjesta u Pleternici, a ove godine je i aktualni Državni prvak u kuhanju fiš paprikaša. Diplomu i nagradu njemu je uručila pleternička gradonačelnica Marija Šarić. Treće mjesto zauzeo je još jedan član poznatih "Kopančana" koji su uvijek u vrhu na svim fišijadama u Slavoniji, Hrvatskoj i Vojvodini, Ivan Sever iz Velike Kopanice. Njemu je diplomu i nagradu uručio načelnik susjedne općine Jakšić Ivica Kovačević.

Pod velikim šatorom je zbog kiše ovaj puta bila gužva, a posjetitelje je zabavljao TS "Zlatna dolina".

Autor: Vladimir Protić