Banner 750x250 kutjevo

Mlada Graševina 750x250 1

Banner 750x94 kruna (2)

Untitled 1

Breadcrumbs

Nedjelja, 13 Lipanj 2021 11:20

Udruga Vino-kap Kaptol, Vinarija Galić, Krauthaker i Enjingi ugostili ambasadora Indije

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

KAPTOL / KUTJEVO - Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola jedna je od najaktivnijih udruga, ne samo oko vinogradarstva i vinarstva, nego imaju vrlo aktivan i bogat društveni život. Ovaj puta domaćin je po peti puta bio predsjednik društva Ferdinand Novak, koji je za svoje brojne prijatelje i prijatelje udruge organizirao obilazak i degustacije u Vinarijama Galić i Vinariji Krauthaker u Kutjevu te Vinariji Enjingu na Hrnjevcu. Nakon toga svečanu večeru predsjednik Novak je organizirao u vinskom podrumu Udruge Vino-kap u Kaptolu, a uz obvezni domaći čobanac od divljači na stolu se našao pečeni odojak i janjetina. Naravno da su za piće ponuđena ponajbolja kaptolačka vina i vina Vinarije Kaptol.

Uz brojne goste iz susjednih županija, Zagreba i ostatka kontinentalne Hrvatske, poznatim požeškim gospodarstvenicima, među uzvanicima je bio i ambasador Indije, njegova ekselencija Raj Kumar Srivastava sa suprugom.

Prilikom obilaska Vinarije Galić goste je upoznao s vinarijom osobno Josip Galić. Nakon obvezne degustacije koja je započela s roseom, a kasnije još nekoliko vinskih uspješnica vinarije Galić, gostima je prezentiran cijeli proces proizvodnje, a posebno vinski podrum u kojemu se čuvaju i njeguju vina. Nakon obilaska podruma uz suhomesnate specijalitete kušala su se i dalmatinska vina koja se uzgajaju u dalmatinskim vinogradima kraj Šibenika, a njeguju i čuvaju u podrumu u Kutjevu.

U Vinariji Krauthaker domaćin je bio osobno Vlado Krauthaker koji je goste upoznao s proizvodnjom u vinogradima, te u novom podrumu koji je izgrađen u Gospodarskoj zoni u Kutjevu. Proizvodnja Vinarije Krauthaker sada iznosi blizu 500 tisuća litara godišnje, sa vlastitih površina i još više od desetaka vinogradara kooperanata.

I u jednom i drugom podrumu smo zatekli dosta pojedinačnih i grupnih posjetitelja, što govori o jednom otvaranju nakon pandemije, koje svakako najviše treba vinarima koji su imali pad prodaje vina zbog toga što dugo vremena nisu radili restorani i kafići. Upravo kroz ove degustacije i prodaju vina na kućnom pragu vinari popravljaju svoju financijsku situaciju.

U Vinariji Enjingi u Hrnjevcu domaćin je bio osobno Ivo Enjingi, doajen našega vinarstva, koji je gostima prikazao ekološki uzgoj u vinogradima, ali i proizvodnju vina koja se odvija isključivo po ekološkim pravilima. Vinarija Enjingi prije nekoliko godina je krenula sa ciklusom sadnje novih nasada vinograda, a od prošle godine krenuli su i u proširenje vinskog podruma zbog skorih novih i većih količina vina.

Goste je pratio i poznati požeški metaloprerađivački gospodarstvenik Goran Šutalo, koji se sa novom velikom investicijom u Velikoj, na izgradnji nekoliko bazena i spa kompleksa Shumaa sve više približava turističkoj grani. Upravo kroz turizam i povezivanje sa vinarima našeg kraja može se povećati i prodaja vina na lokaciji njihovog nastajanja, a svojim gostima moći će ponuditi i obilaske vinskih podruma najpoznatijih vinara.

U vinskom podrumu Udruge Vino-kap u Kaptolu predsjednik Ferdinand Novak upoznao je ambasadora Indije sa radom udruge i darovao ih poklon paketima kaptolačkih vina. Načelnik općine kaptol Mile Pavičić upoznao je ambasadora sa dugom povijesti Kaptola koji ove godine obilježava 800 godina postojanja. Darovao mu je Monografiju Požeško-slavonske županije i poklon kutiju vina.