Utorak, 08 Lipanj 2021 12:55

Dani Općine Kaptol 2021. u znaku velikog jubileja 800 godina spomena naselja Kaptol

Ocijeni sadržaj
(19 glasova)

            Dani Općine Kaptol skup je kulturno-umjetničkih i sportskih manifestacija koji će se održavati od 18. do 29. lipnja. Njegova ovogodišnja posebnost je obilježavanje velikoga jubileja povodom 800. obljetnice izdavanja najstarijega dokumenta Zbornoga kaptola sv. Petra po kome su središnje naselje i Općina dobili ime.

            Dana 18. lipnja, s početkom u 20:30h, u dvorani Osnovne škole Vilima Korajca održat će se 46. festival tamburaške glazbe Zlatni glas Zlatne doline u organizaciji  Općine Kaptol i TZ Zlatni Papuk. Ove godine očekuje nas 23 nove pjesme u izvedbi solista, tamburaških sastava i pjevačkih skupina iz Hrvatske, Švicarske, Austrije te BiH. Gost večeri, koji će publiku zabavljati nakon natjecateljskoga dijela, bit će Stjepan Jeršek Štef.

BAŠTINA

            Arheološki lokalitet „Kaptol“ postao je tijekom svibnja značajna točka na arheološko-turističkoj karti Europe. Naime, Upravno vijeće EPA jednoglasno je donijelo odluku o dodjeli certifikata „CULTURAL ROUTE OF THE COUNCIL OF EUROPE“ podunavskim kulturnim rutama u koje se ubraja i ruta Putevima ratnika na spomenutom lokalitetu.  U duhu tog značajnog događaja, u subotu i nedjelju, točnije 19. i 20. lipnja održat će se Halštatski dani kao sastavni dio obilježavanja Dana Općine Kaptol, ali i European Archeology Days. Organizatori ovoga događanja su: Arheološki muzej u Zagrebu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja, Općina Kaptol, TZ Zlatni Papuk, European Association of Archeologists (EAA) te Iron Age Danube Route. Prvoga dana, s početkom u 20:00h, u Općinskoj vijećnici bit će otvorena izložba Arheologija Kaptola. Ona će biti otvorena za posjetitelje do 30. lipnja, a moći će ju se pogledati svakoga radnog dana u terminu od 09:00 do 15:00h uz prethodnu najavu na telefon 034 231 023.  Nakon otvaranja izložbe bit će održano predavanje Značenje željeznodobnog Kaptola u europskom kontekstu dr. sc. Boruta Križa i dr. sc. Hrvoja Potrebice. Sljedećega dana na Trgu Vilima Korajca u centru Kaptola u 18:00h započet će program u sklopu kojega će se moći sudjelovati na nizu radionica pripremljenih za posjetitelje svih uzrasta, od onog predškolskog do odraslih. Tijekom cijeloga termina održavanja moći će se, uz stručno vodstvo Marte Rakvin, proći rutom Putevima ratnika. S najmanjim uzrastom radit će dr. sc. Jacqueline Balen i Kristina Rupert kroz aktivnosti Klinci željeznog doba (predškolci, 1.-4. razred) i Arheološko istraživanje (5.-8. razred). Julija Filaš Kramberger održat će radionicu za odrasle Tkanje u željeznom dob. Krčma Stari fenjeri demonstrirat će pripremu halštatske hrane koju će biti moguće i kušati.LJUDI

            Dana 21. lipnja NK Kaptol, organizirat će noćni malonogometni turnir u Sportskom parku. Natjecanje će započeti u 18:00h. Tri najbolje ekipe bit će nagrađene. Za prijave na natjecanje, potrebno je javiti se na broj 098 974 9823.

            Svečana sjednica povodom Dana Općine Kaptol, održat će se u četvrtak, 24. lipnja, uz prethodno polaganje vijenaca na mjesnom groblju u Kaptolu za sve poginule Kaptolčane u obrani Republike Hrvatske.

            Najmlađi će moći uživati u sportskim aktivnostima i druženju od 25. do 27. lipnja na dječijem malonogometnom turniru Kaptol kup – turnir mladih kategorija. Koji će se održati u organizaciji NK Kaptol u Sportskome parku. Na turniru su do sada sudjelovale ekipe iz cijele Slavonije. Turnir se održava u 4 kategorije; predpočetnici ( djeca do 9 g.), početnici (do 11g), mlađi pioniri (do 13 g) i stariji pioniri (do 15 g). Uz natjecateljski dio, ovdje se djeci nudi i upoznavanje sa školama nogometa iz nekoliko županija (prošle godine su sudjelovale ekipe iz Požeško-slavonske, Osječko-baranjske, Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske i Brodsko-posavske županije), razvijanje poznanstava i razmjenu iskustava, kao i dobar zabavni sadržaj.

KUD „Ivo Čakalić“ priprema za 26. lipnja u 18:00h prikaz običaja Šokački dan – Mlatidba žita. Događanje će se odvijati u Sportskom parku u Kaptolu. Bit će prilazan jedan radni dan u životu paurskog seljaka Požeške kotline, odnosno mlatidbe žita nakon završene žetve. Manifestacija će se odvijati na otvorenom te će biti vrlo interaktivnog karaktera. Posjetitelji će se moći okušati u mlaćenju žita, narodnoj pjesmi i plesu, a bit će u mogućnosti kušati domaće jelo i piće.PRIRODA

Već tradicionalno Češka beseda iz Kaptola u sklopu Dana Općine organizira Dan kulture i Dan otvorenih vrata 27. lipnja s početkom u 18:00h u svome domu na Trgu Vilima Korajca. Ove godine za vas pripremaju nekoliko radionica te nastup zborova i učenika Gimnazije Požega koji fakultativno uče češki jezik. Riječ je o radionicama izrade lutkica od perušine i poljskoga cvijeća od krep-papira te pripremi tradicionalne češke hrane u kojoj će svi posjetitelji moći uživati. Ovogodišnji gosti, koji će i nastupiti pred posjetiteljima, članovi su Češke besede iz Osijeka i Bjeliševca.

Dana 28. lipnja u suradnji  Stolnog kaptola sv. Petra i Općine Kaptol održat će se Simpozij povodom 800. obljetnice Zbornog kaptola sv. Petra i 20. obljetnice Stolnog kaptola sv. Petra s početkom u 10:00h u Starome gradu, točnije u crkvi sv. Jurja. Na njemu će se govoriti o raznim temama vezanima za institucije kaptola, naselje te kulturnu baštinu proizašlu iz njihova postojanja. Na simpoziju će izlaganja održati istaknuti hrvatski znanstvenici koji se bave rečenim temama. Navečer, u istome ambijentu srednjovjekovne utvrde, održat će se koncert klasične glazbe s početkom u 20:00h Tu es Petrus. Na njemu će nastupiti komorni orkestar i nekoliko solista pod ravnanjem našega sumještanina Josipa Prajza.

Obilježavanje Petrova i tradicionalnog Petrovskog sajma bit će na sam Blagdan sv. Petra i Pavla Apostola 29. lipnja na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu.

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresirane na opisane manifestacije, uz molbu da se svi zajedno pridržavamo epidemioloških mjera za suzbijanje širenja virusa COVID 19 stoji u priopćenju Turističke zajednice Zlatni Papuk.