Subota, 20 Veljača 2021 08:18

Završna konferencija projekta Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEGA - U petak, 19. veljače 2021. godine u prostorima Doma za starije i nemoćne osobe Požega održana je završna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe Požega na adresi Dr. Filipa Potrebice 2a, Požega“ iz Poziva 4c.1.4, „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 17. siječnja 2019. godine, a pomoć u provedenom dijelu projekta pružio je Regionalni koordinator razvoja Požeško-slavonske županije - Panora.

7e8a47dfc4d554b6f15d329bcbb69029 7 XL"Sretni smo što je naš Dom nakon 30 godina dobio novo lice i novo ruho, a kako sam govorila i na početnoj konferenciji koja je bila 02. listopada 2019. godine, naša zgrada izgrađena je 1990. godine i zaista smo imali visoke troškove energenata koji su iznosili oko 1,5 milijuna kuna godišnje. Ovaj projekt energetske obnove bio je izuzetna opcija da se smanje visoki troškovi, a uštede koje očekujemo ovom energetskom obnovom usmjerit ćemo na kvalitetniju uslugu za naše korisnike čiji je kapacitet doma trenutno 188, dok će 70 zaposlenika imati bolje i kvalitetnije uvjete rada. Radovi našega Doma završeni su u roku, 31. kolovoza 2020. godine, dok je trajanje samoga projekta predviđeno do kraja ove godine" - rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega Ružica Alaber.

Projektom energetske obnove financirane su aktivnosti izrade projektne dokumentacije, radovi na energetskoj obnovi zgrade, usluga stručnog nadzora građenja, projektantskog nadzora te koordinatora zaštite na radu, energetski pregled i izrada energetskog certifikata nakon izvršenih građevinskih radova te aktivnosti promidžbe i vidljivosti.7e8a47dfc4d554b6f15d329bcbb69029 3 XL

"Danas smo na završetku još jednog projekta energetske obnove. Zahvaljujem se Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije koji su sufinancirali ovaj projekt sa gotovo 3 milijuna kuna, Ministarstvu graditeljstva, Fondu za energetsku učinkovitost koji nas kontrolira i savjetuje, Županiji koja je administrativno i financijski pratila ovaj naš projekt, timu u Domu jer smo zajedno s njima uspjeli doći do kraja i realizirati projekt te naravno timu iz Panore. Domu za starije i nemoćne osobe Požega te njihovim korisnicima želim puno sretnih i uspješnih dana. Znamo da će ostvariti velike energetske uštede, preko 50 posto, a na ovako veliku zgradu to će biti značajni iznosi" - rekla je ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat.

Izvođenjem građevinsko-obrtničkih, elektrotehničkih i strojarskih radova poboljšala se toplinska zaštita krova iznad grijanog prostora, toplinska zaštita vanjskog zida, toplinska zaštita poda prema vanjskom i negrijanom prostoru, toplinska zaštita stropa prema negrijanom prostoru, zamijenila se postojeća vanjska stolarija grijanog dijela zgrade, poboljšala se postojeći sustav grijanja, zamijenio se postojeći sustav pripreme potrošne tople vode sustavom koji koristi obnovljive izvore energije te se unutarnja rasvjeta zamijenila energetski učinkovitijom.

Realizacijom navedenih mjera ostvarila se ušteda od 54,20% godišnje potrebne toplinske energije za grijanje u odnosu na stanje prije energetske obnove, dok je zgrada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred C.

Ukupna vrijednost projekta iznosi do 10.819.306,25 kuna, od čega Europski fond za regionalni razvoj osigurava bespovratna sredstva u iznosu do 6.287.188,12 kuna. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU financira projekt u iznosu do 2.870.857,07 kuna, a ostatak je na sebe preuzela Požeško-slavonska županija, kao osnivač.

Završetak cijelog projekta se očekuje do kraja travnja 2021. godine.7e8a47dfc4d554b6f15d329bcbb69029 2 XL

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izrazio je zadovoljstvo završetkom ovoga projekta te značajnim uštedama na godišnjoj razini koje će se usmjeriti na njihove potrebe, nove sadržaje i razvoj usluga. Župan je naglasio kako za vrijeme pandemije niti jedan korisnik nije ostao prepušten sam sebi ili zaboravljen te je pohvalio djelatnike koji se o njima svakodnevno skrbe.

"Kada analiziramo iznose svih projekata te koliko je sredstava iz Europskih fondova privučeno u našu županiju uz niz drugih aktivnosti, govorimo o više stotina milijuna kuna. Znajući da fiskalni kapaciteti županije ili naših korisnika nisu značajni i veliki odlučili smo se prije nekoliko godina okrenuti prema EU fondovima. Borili smo se, tražili modele i načine, a ovdje upravo vidimo kako su djelatnici Panore vrlo brzo ušli u projekt, pripremu, završetak i finalizaciju te smo danas upravo u ovako jednom lijepom prostoru. Izuzetno sam ponosan na sve naše institucije. Završili smo požešku i pakračku bolnicu, izgrađujemo i radimo nove domove zdravlja, energetskim obnovama obnovili smo sve matične škole i većinu područnih škola te ćemo i dalje nastaviti raditi na novim projektima koji su u pripremi " - naglasio je župan Požeško-slavonske županije Alojz Tomašević.

Na završnoj konferenciji projekta nazočni su bili požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Požega Ružica Alaber, predsjednik Upravnog vijeća Doma za starije i nemoćne osobe Požega Vjekoslav Potočanac, ravnatelj Opće županijske bolnice Požega dr. Ivan Vukoja, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević, ravnatelj Doma zdravlja Požeško-slavonske županije Marijan Višaticki, ravnateljica Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Senka Horvat, predstavnici izvođača radova Presoflex gradnja d.o.o., predstavnici projektanta, stručnog nadzora te zaposlenici ustanove.

elementi vidljivosti