Petak, 19 Veljača 2021 13:23

Udruga Vino-kap Šampionsku titulu i Zlatna odličja s Županijskog ocjenjivanja vina uručila u podrumu Kutjeva d.d.

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

ŠAMPIONSKU TITULU I 4 ZLATNE MEDALJE DOBILA VINARIJA KUTJEVO D.D.  -

KAPTOL / KUTJEVO -  Nisu željeli prekinuti dugu tradiciju koju imaju u ocjenjivanju vina, Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap iz Kaptola je zbog korona krize iz svibnja 13. Županijsko ocjenjivanje kvalitete vina prebacila u srpanj. Na natjecanje se prijavilo 80 uzoraka vina, a nekada se znalo prijaviti i 150 uzoraka, no korona kriza je i ovdje učinila svoje.

Kako u jesen nisu mogli dodijeliti šampionima i zlatnim vinarima njihova zaslužena priznanja, jer se nije mogla održati planirana Pudarijada, kao jedna od vinskih manifestacija koju njeguju u Vino-kap, pala je odluka da će manja delegacija obići sve nagrađene i dodijeliti im njihova priznanja i plakete za osvojene plasmane.

Tako smo osmeročlano izaslanstvo zatekli u obilasku vinarije Kutjeva d.d., njihove novitete u vinskom podrumu, a titulu Šampiona i četiri Zlatne medalje uručene su u starom vinskom podrumu. Nagrade je uručio predsjednik Udruge Ferdinand Novak a primio je glavni vinski enolog Ivan Marinclin.

Ove godine Kutjevo d.d. je predalo pet vinskih uzoraka, a Šampionsku titulu kao najbolje ocjenjeno vino dobili su za Pinot sivi, a Zlatne medalje dobili su za Maximo Oro, berba 2018. za Pinot sivi, berba 2019., Rose, berba 2019. i Traminac, berba 2019. godine.

 - Šampion je postao naš Pinot sivi, kojim, kao i s brojnim nagradama na drugim ocjenjivanjima vina, pa i onima u svijetu na međunarodnim natjecanjima, potvrđujemo kontinuitet kvalitete naših vina. Naša vina postaju sve više prestižna, a i ova šampionska titula to potvrđuje. Prošle godine tu priču smo potvrdili na Decanteru, Mundus vini i drugim natjecanjima.

Što se tiče proizvodnje vrhunskih vina Kutjevo d.d. je prva vinarija u Hrvatskoj po proizvodnji vrhunskih vina. U drugoj kategoriji kvalitetnih vina su naša ostala vina i u trećoj kategoriji ni nemamo vina. Za to je zaslužno kutjevačko vinogorje koje nam daje mikro lokacije, klime, mikro klime, vjetra, zemlje, padalina, inklinacije terena i sve uvjete za dobro grožđe. Mi smo samo mali uzrok da ta kvalitetna sirovina bude i vrhunsko vino.

Kutjevo d.d. uvijek ima i noviteta, imamo i puno želja, ali sa željama se mora ići polako. treba dugo eksperimentirati i samo eksperimentirati. Pokuse radimo svakodnevno na malim količinama, kada to dokažemo na malim količinama onda idemo u ozbiljne priče koje osvajaju svijet - kaže enolog Marinclin koji kaže da nakon odličnog uspjeha s pjenušcima ta priča ide dalje i pripremaju se novi pjenušci. Trenutno je proizvodnja u bocama, no mora još do tržišta čekati do dvije godine njegovanja.

 - Osim pjenušaca premium klase, čistom klasičnom metodom proizvodimo pjenušac na bazi Rosea i Chardonaya. Po tom receptu se pjenušci proizvode i u francuskoj Champagni. Kroz dvije godine očekujemo da će naši pjenušci biti najsličniji onima iz Champagne i onda ćemo ih tek pustiti na tržište.

Imamo još u planu pripremu vina svjetske klase tipa Korija, sa našeg položaja koji će pričati novu premium priču. Iza toga pripremamo i takav iskorak sa Sauvignonom - najavljuje enolog Marinclin, a dodaje da su u sektoru vinarstva svi pogođeni ovom korona krizom i teško im je kao i drugima. Postoje mjere koje koriste, iščekivanja da se ostvari novi zamah. - Posebno očekujemo ovu novu sezonu koju će pričati naša nova vina berbe 2020. koja je potpuno ozbiljna priča. Želimo pokazati našim konzumentima da imamo i želju ali i snagu da se proizvede dobro vino i da ga oni konzumiraju.

Domaćin je pripremio uz obilazak svih faza proizvodnje vina i ekskluzivnu degustaciju vina Graševine iz najveće bačve od 53 tisuće litara koja odležava dvije godine. Nakon toga su starom podrumu imali prilike probati sva nagrađena vina ali i nagrađivani pjenušac Maximo, koji je na tržište otišao u zadnjim količinama serije i očekuje se tek nova serija.