Nedjelja, 27 Rujan 2020 09:33

Tradicionalna košnja trave s prikazom kosidbenih običaja

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

OBILJEŽENA 25 GODIŠNJICA RADA SKD PROSVJETA PAKRAC  -

KUSONJE - U Kusonjama kod Pakraca snimana je tradicionalna košnja sa prikazom kosidbenih običaja Srba pakračkog kraja. Kroz košnju u šljiviku starim kosama, prikazom nasađivanja, brušenja i otkivanja/klepanja kose i pjesmom vratili smo se u neka stara vremena, kada je ovo današnje košenje bila svakodnevica u našim selima.

Snimanje kosidbe obavljeno je uz podršku Uprave za dijasporu i Srbe Vlade Republike Srbije u izvođenju SKD Prosvjete, Pododbor Zapadna Slavonija, Pakrac. Kroz rad, pjesmu i priče prikazan je ovaj dio običaja pakračkog kraja. Kosidbu ćete imati prilike pogledati ove zime. Snimanje je podržano i od strane SKD Prosvjete, Srpskog narodnog vijeća i VSNM Požeško-slavonske županije.

IMG 20200926 115345

 - Kosidba je dio novih aktivnosti pokrenutih ove godine koja je uspjela zbog zajedništva i koordinacije srpskih organizacija na našem području ali i zbog podrške Uprave za dijasporu, SKD Prosvjete i Srpskog narodnog vijeća. Dogodine planiramo pokrenuti kosidbene i žetvene svečanosti, a današnjom aktivnosti obilježili smo i 25 godina pakračkog Pododbora Prosvjete - istaknuo je Nikola Ivanović, zamjenik gradonačelnice Grada Pakraca. 

Predsjednik SKD Prosvjeta Pododbor Zapadna Slavonija Pakrac Darko Derenj istaknuo je da danas obilježavamo 25 godina od ponovnog osnivanja pakračkog odbora Prosvjete, koji je među rijetkima djelovao nakon 1995. i koji sada radi na očuvanju srpske kulture i tradicije ali želi i uključiti mlade kako bi se pokrenuo novi programski pravac djelovanja.

Sa današnjeg druženja u Kraguju nakon kosidbe iskazana je zahvala svim aktivistima i aktivisticama pakračke Prosvjete koji su svojim radom doprinijeli radu društva u proteklih 25 godina. Zbog epidemioloških mjera današnja godišnjica je obilježena samo u krugu članova Pododbora.IMG 20200926 101645