Subota, 26 Rujan 2020 11:37

Već 14 godina obrađuju zanimljive teme iz društvenih i biotehničkih znanosti primjenjivih u praksi

Ocijeni sadržaj
(15 glasova)

7. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA "VALLIS AUREA" NA POŽEŠKOM VELEUČILIŠTU  -

POŽEGA – Sve je započelo prije 14 godina kada je Veleučilište u Požegi organiziralo prvu  Međunarodnu konferenciju “Vallis Aurea”, a ove godine uz otežane epidemiološke uvjete organizirana je 7. konferencija. Od prve u organizaciji s Tehničkim fakultetom u Beču i organizacijom Daam International, a od ove godine i Hrvatskom gospodarskom komorom Županijskom komorom Požega.

Ovogodišnja konferencija je donijela 70 novih radova iz društvenih i biotehničkih znanosti primjenjivih u praksi, a održana su dva predavanja. Izdana je i publikacija sa svim radovima. Od prvog dana nezaobilazni predsjednik organizacije Damm International, dr. sc. Branko Katalinić održao je predavanje iz područja društvenih znanosti na temu COVID-19 video vezom, a izv. prof. dr. sc. Đurđica Ačkar s Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku predavanje na temu biotehnologije.  Izdana je i publikacija sa svim radovima.

Da će i ovogodišnja konferencija donijeti neka nova rješenja, te da će se rezultati brojnih znanstvenih radova prenijeti i u praksu, nada se prodekan za razvoj prof. dr. sc. Berislav Andrlić, koji je istakao i nekoliko novih uspjelih projekata kojim Veleučilište u Požegi bilježi status najboljeg veleučilišta u RH. Tome će svakako, a i većem broju novih studenata doprinijeti i uskoro useljivi Studentski dom, ali i dva nova studija, studij enogastronomije i studij informacijskog i programskog inženjerstva.

Ponudu da sudjeluju u organizaciji prihvatili su kaže Marko Dumančić, direktor HGK ŽK Požega, jer im je to svakako u ovim teškim vremenima i izazov. HGK svakako želi pomoći znanstvenoj zajednici kako bi upravo njihova znanstvena rješenja mogla biti od koristi gospodarstvu u njegovom razvoju. Svakako ih zanima i regionalni razvoj u vrijeme pandemije Covid 19 jer gospodarstvo traži nova rješenja i pomoć. HGK se svakako zalaže i promovira održivu i samodostatnu proizvodnju u našem kraju, posebno prehrambenu proizvodnju.

Svoje zadovoljstvo održavanjem ove 7. konferencije unatoč poteškoćama i epidemiološkim mjerama izrazio je zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha, koji ističe da upravo ovakva konferencija može ponuditi niz rješenja u pomoći gospodarstvu i inače, a posebice u ovim otežanim uvjetima poslovanja. Grad Požega svakako će i ubuduće davati podršku ovakvim projektima.