Četvrtak, 10 Rujan 2020 08:55

Višem stupnju sigurnosti u zonama škole uz pomoć kontakt policajaca

Ocijeni sadržaj
(12 glasova)

Prvenstveni cilj je osigurati povoljno stanje sigurnosti kroz zaštitu najmlađih  -

Kako je ranije bilo najavljeno, s početkom školske godine, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja  provodi edukativno-promidžbenu akciju „Poštujte naše znakove“ s ciljem zaštite djece u prometu.
Akcija se provodi još od 1995. godine, a upravo zahvaljujući njoj, broj stradale djece na hrvatskim prometnicama od tada je u opadanju.
U sklopu akcije koja ima niz sadržaja, od edukativnih susreta s djecom, sprječavanja rizičnih ponašanja i poduzimanjem svekolikih mjera prevencije u zonama škola, jedna od najznačajnijih aktivnosti je i nadzor i upravljanje prometom na prometnicama u zonama škola, kako bi se osiguralo poštivanje prometnih propisa i povoljno stanje sigurnosti, a posebice zaštitili najmlađi učenici.
Ovisno o smještaju pojedine škole uz prometnice, u nadzoru prometa provodi se nadzor brzine, nadzor poštivanja prometnih svjetala i znakova, nadzor poštivanja prednosti pješacima, ali i prijevoz djece od strane roditelja u vozilima i školskim autobusima u školu.
Aktivnu ulogu u navedenim aktivnostima s ciljem ostvarivanja zacrtanih ciljeva, preuzeli su i kontakt policajci u Policijskim postajama Pakrac, Požega i Pleternica, te službenici prevencije iz PU koji su u utorak na završetku prve školske smjene provodili navedene aktivnosti  kod Osnovne škole Antuna Kanižlića u Požegi, Katoličke osnovne škole u Požegi  te ispred  Osnovne škole Julija Kempfa u Požegi. Policajci su na svojim lokacijama skrbili o sigurnosti učenika i njihovih roditelja pri odlasku iz škole, ali i o ponašanju svih ostalih sudionika u prometu. Naravno, nazočnim policajcima u zonama škola su se najviše oduševili najmlađi polaznici  uz vidljivo  zadovoljstvo  njihovih roditelja. No, kako su svi vozači poštivali prometne propise, nije bilo prometnih nesreća, a nije bilo ni potrebe za policijskim postupanjem. Djeca  su sigurno otišla iz škole kući čime je glavni cilj navedene aktivnosti  ostvaren.
Još jednom skrećemo pozornost svim sudionicima u prometu da u zonama škola (ali i na svim drugim mjestima) poštuju prometne propise.

Medij