Srijeda, 19 Kolovoz 2020 09:10

Projekt vrijedan 4,5 milijuna zapošljava 50 nezaposlenih žena i brine o 300 korisnika iz 5 općina Požeštine

Ocijeni sadržaj
(16 glasova)

POČETNA KONFERENCIJA PROJEKTA "ZAŽELI POSAO, PRUŽI POMOĆ" VELIČKE UDRUGE "RUKA PODRŠKE" - 

VELIKA - Udruga "Ruka podrške" iz Velike organizirala je početnu konferenciju svog prvog projekta "Zaželi posao, pruži pomoć" kojega provodi s projektnim partnerima, Općinama Velika, Kaptol, Brestovac,Čaglin i Jakšić, Centrom za socijalnu skrb Požega, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje Područni ured Požega i Udrugom Veličanka. Cilj projekta je zapošljavanje dugotrajno nezaposlenih žena i poboljšanje kvalitete života krajnjih korisnika kroz pružanje usluga podrške i pomoć u kući. Početnoj konferenciji su uz djelatnice koje će raditi u sklopu projekta nazočili i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Majda Burić, načelnik općine Velika Ivica Potočanac, načelnik općine Brestovac Zdravko Mandić, načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač, zamjenik načelnika općine Kaptol Josip Soudek, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac, rukovoditeljica za provođenje projekata HZZ Martina Keler, predsjednik Udruge Veličanka Stanko Raguž, predstavnici Učilišta Obris.

Uvod u konferenciju i s projektom sve nazočne upoznala je predsjednica Udruge Ruka podrškei voditeljica projekta Ana Blažević. -S obzirom da je svrha osnivanja Udruge Ruka podrške pomoć i podrška svim dobnim skupinama kroz promicanje i razvoj socijalnih usluga, odlučili smo prijaviti projektni prijedlog na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II.“ Na našu veliku radost projekt je odobren te smo 18.6.2020.godine potpisali ugovor i započeli sa provedbom.

Projekt "Zaželi posao, pruži pomoć" dizajniran je s ciljem olakšavanja pristupa tržištu rada ženama pripadnicama ranjivih skupina. Ciljna skupina projekta je 50 nezaposlenih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih Hzz-a, s naglaskom na teško zapošljive skupine u 5 općina u Požeško-slavonskoj županiji.

One su kroz javni poziv već odabrane, danas su tu s nama i početi će sa edukacijom za gerontodomaćice početkom rujna. Nakon završetka teorijskog i praktičnog dijela edukacije započeti će sa radom, a to se planira u prosincu 2020. godine.

Kroz projekt će također biti nabavljena oprema za njihov rad te osnovne kućanske i higijenske potrepštine za pružanje usluga za najmanje 300 krajnjih korisnika sa područja općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika.

Vrijednost projekta je 4.566,455 kn, a financiran je sredstvima iz Europskog socijalnog fonda.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, do 18.12.2021.godine.

Svoje zadovoljstvo provođenjem ovog projekta istakla je Martina Keler iz HZZ, jer je ovim projektom sa evidencije nezaposlenih skinuto 50 nezaposlenih osoba. Čestitala je voditeljstvu udruge što se uhvatilo u koštac s ovako velikim projektom, a na korist cijele sredine, posebno starijima i nemoćnim osobama.

Punu podršku projektu koji provodi Udruga Ruka podrške, ali i projektima koje provodi Udruga Veličanka uputio je načelnik Ivica Potočanac koji ističe veliki značaj ovog projekta za lokalnu sredinu, jer zapošljava veliki broj nezaposlenih žena i osigurava brigu za populaciju treće dobi. Ova bespovratna sredstva koja dolaze na naše područje svakako su velika i za nas.

Na projektu je čestitala i državna tajnica Majda Burić u svoje ime i ime ministra Josipa Aladrovića. Ona je istakla da je projekt Zaželi smišljen u ministarstvu i izvorni je hrvatski projekt koji je krenuo 2017. godine. Za njega je osigurano 1,5 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda. Kroz projekte je do sada zaposleno oko 10.000 žena u Hrvatskoj koje brinu za 50 tisuća starijih i nemoćnih osoba. Do sada je ostvareno 460 ovakvih projekata na području RH od kojih 211 u pet slavonskih županija.

Sadržaj publikacije isključiva je odgovornost Udruge Ruka podrške.

lenta