Četvrtak, 06 Kolovoz 2020 12:10

Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja u požeškoj Katedrali

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Prigodom Dana pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, 5. kolovoza u požeškoj Katedrali biskup Antun Škvorčević predvodio je misu zahvalnicu za domovinu te za poginule i nestale hrvatske branitelje. Koncelebrirali su župnici župa grada Požege te svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova. Na slavlju su među ostalima bili nazočni Darko Puljašić, gradonačelnik Požege sa suradnicima, predstavnici Hrvatske vojske i policije, članovi braniteljskih udruga i Gradske straže te obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Uvodeći u misno slavlje biskup Antun je napomenuo kako smo se danas okupili u Katedrali da bismo zahvalili Bogu za pobjedu koja je ostvarena prije 25 godina te da bi mu povjerili sve hrvatske branitelje, napose poginule u Domovinskom ratu. Dodao je kako želimo moliti Gospodina da nam udijeli sposobnost duha prosuđivanja onoga što je za istinsko dobro čovjeka u našoj Domovini, napose voditeljima naše države. Još je spomenuo da danas na spomendan Blažene Djevice Marije želimo da ona moli s nama za mir, slogu i blagostanje naše Domovine te za vječni pokoj preminulima.

Biskup je na početku homilije kazao: »Na današnji dan prije dvadeset godina završila je vojno-redarstvena operacije „Oluja“ pobjedom hrvatske vojske kojom je ostvarena gotovo tisućljetna težnja i nastojanje hrvatskog naroda oko oživotvorenja slobodne vlastite države. Nazivam navedenu vojnu akciju operacijom zbog toga što je ona bila invazivni zahvat koji boli, što je nanijela nasilje onom što je bilo protivno zdravlju društvenog organizma, a pri tom činu stradao je i dio njegova zdrava tkiva. Dok se danas radujemo hrvatskoj slobodi i zahvaljujemo onima koji su je svojom hrabrošću i žrtvom omogućili, iskazujemo posebno poštovanje njihovima najbližima u čijim srcima braniteljski odlazak s ovoga svijeta još uvijek stvara prazninu i bol. Povjeravamo naše poginule branitelje i njihovu ljubav za slobodnu domovinu Isusu Kristu koji je pobijedio smrt, a patnju i žalost svih kojima ih je smrt istrgnula iz zagrljaja, izručujemo Onome čija ljubav može doprijeti do boli našega srca i pomoći da naše nutarnje rane ozdrave a mi budemo utješeni.«

Na svršetku misnog slavlja biskup je Isusovoj Majci uputio molitvu za domovinu, kojoj su se svi pridružili pjevajući poklik »Evo ti Majke!«. Zatim je okupljenim vjernicima kazao kako je otpjevani Isusov poklik s križa tijekom naše trinaeststoljetne povijesti trajno bio znak ohrabrenja, osobito u teškim nevoljama, poželjevši da to bude i njima. Pozvao ih je da s ovog slavlja u svojim srcima ponesu raspoloženje zahvalnosti i poštovanja prema hrvatskim braniteljima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu Hrvatske države. Zaželjevši da nam domovina Hrvatska bude sve bolja i sve ljepša u slozi i blagostanju njezinih građana, na sve sudionike slavlja zazvao je Božji blagoslov, nakon čega je otpjevana himna »Lijepa naša«.