Breadcrumbs

Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020 13:00

Državni praznik RH Dan antifašističke borbe 22. lipnja obilježili polaganjem vijenaca u Striježevici

Ocijeni sadržaj
(18 glasova)

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA POŽEGA ORGANIZIRALA OBILJEŽAVANJE I PROSLAVU - 

STRIJEŽEVICA - Državni praznik RH, Dan antifašističke borbe koji se obilježava 22. lipnja, obilježen je u organizaciji Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požega komemorativnim skupom u Striježevici, polaganjem vijenaca i proslavom uz druženje. Uz spomenik posvećen antifašističkoj borbi u NOB-u i spomen bisti Nikoli Demonji položili su vijence i zapalili svijeće. Vijence je položila delegacija Antifašista Požega predvođena predsjednicom Katom Holjevac, delegacija Antifašista Pakrac-Lipik predvođena Mirjanom Bilopavlović, delegacija Požeško-slavonske županije predvođena zamjenikom župana Miroslavom Grozdanićem, delegacija SNV Požeško-slavonske županije, delegacija ŽO SDP-a Požeško-slavonske županije predvođena predsjednikom Mitrom Obradovićem te kandidatima za Sabor RH 5. Izborne jedinice.

Na skupu komemoracije u nastavku brojni antifašista i gosti, nakon minute šutnje za sve stradale u NOB-u i RH, obratila se predsjednica Kata Holjevac, podsjećajući da su se nedavno oprostili od zadnjeg člana udruge koji je bio sudionik NOB-a, Ljube Gnjatovića iz Požege.Članovi udruge na ovim prostorima brinu o stotinjak devastiranih, srušenih spomenika iz NOB-a, od kojih su neke obnovili isključivo svojim vlastitim snagama, radnim akcijama i dobrovoljnim prilozima. Evidentan je i dalje problem ne obnavljanja od strane države spomenika iz NOB-a, pa čak i spomenika pod zaštitom države, a članovi udruga Antifašista to sami financijski ne mogu realizirati. Još je jako puno razrušenih spomenika, neki od njih su upisani i u državne i svjetske registre baštine, ali nema novih naznaka o njihovoj obnovi. Udruga antifašista će se i dalje brinuti za obnavljanje devastiranih spomenika i postavljanje uništenih spomen obilježja i spomen tabli.

S područja Požeštine u 2. Svjetskom ratu poginulo je 3.545 boraca i drugih žrtava fašističkog terora, što je iznosilo oko 5% tadašnjeg broja stanovnika Požeštine, ali na ovom području ubijeno je još oko 3.000 ljudi koji su dovedeni s drugih područja, najviše s Kozare i s područja BiH. Mnogi spomenici i grobišta danas su potpuno devastirana, a zalaganjem Antifašista Požeštine neka su obnovljena i dostojno održavana isključivo radnim akcijama članova Udruge.