Utorak, 12 Svibanj 2020 12:45

Uskoro slavlja prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde u Požeškoj biskupiji

Ocijeni sadržaj
(20 glasova)

Biskup Antun Škvorčević uputio je župnicima Požeške biskupije Odredbe o pripravi i održavanju slavlja prve svete pričesti i sakramenta svete potvrde u trenutačnom izvanrednom stanju. Odredbe prenosimo u cijelosti: 

»Gospodin Isus ustanovio je sakramente, sredstva spasenja, da bi nas po njima učinio dionicima svoga djela otkupljenja, izvršena smrću i uskrsnućem, za život vječni. Sakramentom svetoga Reda nije nas postavio za njihove gospodare, nego smo postali „upravitelji različitih Božjih milosti“ (1 Pt 4,10) te se trajno s Apostolom trebamo obnavljati u svijesti „Božji smo suradnici!“ (1 Kor 3,9). Izvanredno stanje u kojem se još uvijek nalazimo zbog ugroze koronavirusom razlogom je da tražimo mogućnosti kako bi vjernici usred nesigurnosti i straha po sakramentima bili dionici Božje snage i utjehe. Stoga na skupštini dekana, 4. svibnja  2020. nismo razmišljali kako dokinuti ili odgoditi sveta slavlja, napose prvih svetih pričesti i svete potvrde u dekanatima i gradskim župama gdje su ona predviđena ove godine. Ona su dopuštena prestankom obustave okupljanja vjernika u crkvi, 2. svibnja ove godine, te je pitanje kako ih prilagoditi okolnostima i uvesti mlade vjernike u sakramentalno zajedništvo Isusa Krista i njegove Crkve. Nitko nam u ovom trenutku ne može zajamčiti da će u dogledno vrijeme, pa tako i na jesen s početkom nove školske i pastoralne godine, stanje s obzirom na zarazu biti bolje, a odgodom pristupa sakramentima djece i mladih mogli bismo dati krivo svjedočanstvo kako oni i nisu toliko važni za vjernički život. Nakon savjetovanja s dekanima i njihova razgovora sa svećenicima u dekanatima te savjetovanja s epidemiolozima, u skladu s postojećim mogućnostima, pridržavajući se preporučenih mjera opreza, pristupit ćemo slavljima prvih svetih pričesti i svete potvrde u župama Požeške biskupije, poštujući sljedeće odredbe.

Svaki će župnik uputiti roditeljima kandidata za prvu svetu pričest i svetu potvrdu dopis kojim će od njih zatražiti suglasnost da njihova djeca u sadašnjim okolnostima sudjeluju na navedenim slavljima. U prilogu dostavljamo uzorak obrasca koji treba dostaviti roditeljima da ga što prije potpišu.

U sadašnjim izvanrednim okolnostima pripravljena su ona djeca i mladi za prvu svetu pričest i krizmu koja su sudjelovala u pet online kateheza što ih je priredio Pastoralni centar Požeške biskupije, a organizirali vjeroučitelji u suradnji sa župnicima. Vjeroučitelji ili svećenici koji su provodili online katehezu dostavit će Biskupskom ordinarijatu i župnicima popis djece i mladih koji su na njoj sudjelovali. Drugim kandidatima primanje sakramenata prve pričesti i potvrde odgađa se dok ne obave navedenu pripravu.

Kad prime pisanu suglasnost od roditelja, župnici će – ako to već nisu ranije učinili – srediti potrebnu dokumentaciju kandidata za svete sakramente, odrediti dan slavlja prve svete pričesti, a Biskupski ordinarijat obavijestiti o broju krizmanika i zatražiti datum slavlja svete potvrde. Potom će kandidate za svete sakramente – odvojeno prvopričesnike od krizmanika – zajedno s njihovim roditeljima pozvati na posebno organiziranu svetu misu i u povezanosti s njome uputiti ih u pojedinosti slavlja svetih sakramenata i način na koji će se ona odvijati, poštujući sigurnosne mjere. Napose će ih upoznati s načinom, mjestom i vremenom prethodnog slavlja sakramenta pomirenja.

Sve navedeno treba provesti tijekom mjeseca svibnja kako bi se u mjesecu lipnju i početkom srpnja ove godine mogla odvijati sveta slavlja. Ovogodišnja slavlja svete potvrde započet će u požeškoj Katedrali na svetkovinu Pedesetnice – Duhova, 31. svibnja 2020. a zatim nastaviti u župama, gdje će ih zacijelo trebati organizirati i u danima tijekom tjedna, jer ih subotom i nedjeljom u mjesec dana nije moguće sve održati.

Ovisno o broju kandidata za svete sakramente, župnici će donijeti odluku hoće li se sveta slavlja organizirati na otvorenom prostoru koji u sadašnjim okolnostima ima prednost ili u crkvi. Ako je veći broj kandidata za svete sakramente, a prostor crkve nedovoljan da oni svi sudjeluju na istom slavlju uz održavanje preporučenih mjera opreza, moguće je podijeliti ih u dvije ili više skupina.

Po trenutačnim sigurnosnim mjerama roditelji mogu zajedno sa svojim kandidatima za svete sakramente biti jedni uz druge na slavlju, a drugi se trebaju pridržavati preporučene razdaljine. Valja podsjetiti da u sadašnjim neredovitim okolnostima krizmanicima neće biti jednostavno pronaći kumove po vlastitoj želji, napose ako trebaju doputovati iz daljega, što sa sobom nosi i opasnost od zaraze, te je ovom prigodom moguće da to budu roditelji krizmanika, kako predviđaju propisi Prethodnih napomena Reda potvrde (točka 5 i 6).

Za slavlje svete potvrde župnici trebaju među ostalim pripraviti onoliki broj kuglica pamučne vate, koliko imaju krizmanika, natopljene dezinfekcijskim sredstvom za krizmateljevu ruku kojom dotiče čelo potvrđenika.

Neka svaki župnik savjesno postupi prema navedenim odredbama u pripravi i održavanju slavlja svetih sakramenata.

Uz srdačan pozdrav i blagoslov u Gospodinu.«