Srijeda, 11 Ožujak 2020 08:44

Kroz niz radionica djecu u Dječjem vrtiću i učenike u OŠ Mladost Jakšić educirali o ispravnom odvajanju otpada

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

USKORO RECIKLAŽNO DVORIŠTE U OPĆINI JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ - Općina Jakšić uskoro dobiva svoje Reciklažno dvorište u Gospodarskoj zoni, koje je trenutno u fazi izgradnje i opremanja. Općina Jakšić uključila se u projekt izgradnje Reciklažnog dvorišta za područje kojem gravitiraju stanovnici Jakšića i deset pripadajućih naselja koje čine područje općine Jakšić. Projekt je vrijedan 2.642.502,25 kuna i trajat će 24 mjeseca. Financiran je iz Kohezijskog fonda, Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., Prioritetna os 6 – Zaštita okoliša i održivost resursa. Investicijski prioritet 6i - Ulaganje u sektor otpada kako bi se isunili zahtjevi pravne stečevine EU u području okoliša i zadovolčjile potrebe koje su utvrdile države članice za ulaganjem koje nadilaze zahtjeve. Specifični cilj 6i1 - Smanjenje količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

Osnovni cilj projekta je da se unapređenjem sustava gospodarenja komunalnim otpadom poveća postotak odvajanja papira, stakla, plastike, metala, biorazgradivog i drugih problematičnih otpada, kao što su boje, lakovi, kemikalije, baterije. Sav taj otpad danas opterećuje ukupne količine komunalnog otpada, pa će se radom Reciklažnog dvorišta Jakšić te količine komunalnog otpada u znatnoj mjeri smanjiti, a na taj način smanjiti količine koje se odlažu na odlagališta. Stanovnici Jakšića i sada već mogu odvajati svoj otpad i odvesti ga na Reciklažno dvorište u grad Požegu.

No, da bi se Reciklažno dvorište pravilno upotrebljavalo treba provesti niz edukacija sa stanovništvom i poučiti ih Kako ispravno odvajati otpad. Naravno da je najprije potrebno početi s onim najmanjima, a tako je i učinjeno. Održane su prve edukativne radionice u kojima je djelatnica tvrtke Komunalca Požega, koje će upravljati i s Reciklažnim dvorištem Jakšić, Lidija Galić, zadužena za edukacije i promocije, najmlađima, a to su djeca starije dobne skupine Dječjeg vrtića Jakšić, dvije skupine, održala upravo takvu edukaciju. Djeca su kroz igru i zabavu savladala put kako sortirati otpad u vrtiću i svom domu, kako ga odlagati u spremnike, koje razlikuju po bojama. Gospodin Kantić im je zorno prikazao kako se i u koju boju spremnika odlaže koji otpad, a djeca su to sve uvježbavala i praktično. Posebno su učili kako je od otpada, kasnije recikliranjem može doći do sirovina za brojne proizvode, pa i njihove igračke. Kako od komunalnog otpada i zelenih ostataka kompostiranjem napraviti dobro gnojivo i hranu za njihove biljke u vrtu i ukrasno drveće na zelenim površinama. Posebno puno će djeca moći napraviti u kompostiranju jer imaju svoj vrt iz kojega dobivaju dio zelene hrane za svoje obroke u vrtiću.

Ovom edukativnom predavanju nazočile su i odgojiteljice iz vrtića, ravnateljica Ivona Pečur i načelnik općine Ivica Kovačević. Dječji vrtić Jakšić vlasnik je i statusa Eko vrtić i Zelene zastave za postignuća u zaštiti prirode. Nakon edukacije djece u Dječjem vrtiću Jakšić uslijedile su i edukacije učenika u Osnovnoj školi Mladost Jakšić.

jaksic eu vidljivost