Breadcrumbs

Četvrtak, 17 Listopad 2019 11:21

Učenici i nastavnici OŠ Julija Kempfa domaćini su četvrtoga Erasmus+ projekta Coding in cultural Europe-digitalne tehnologije u službi obrazovanja.

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

OŠ Julija Kempfa iz Požege, u jeku obrazovne reforme, nastavlja s Erasmus+ projektima. U četvrtom po redu projektu u kojem škola sudjeluje, tema je i više nego aktualna. Projekt Coding in a cultural Europe, ovoga puta dovodi goste iz osnovnih škola iz Španjolske,Turske, Engleske, Litve i Poljske. Njih ukupno trideset i dvoje, dvanaest učitelja i ravnatelja te dvadeset učenika boravit će u Požegi od 14. do 18. listopada. Zajedno s učiteljima i učenicima OŠ Julija Kempfa, istražit će i osvijestiti važnost upotrebe digitalne tehnologije u suvremenoj nastavi.

Prvoga dana boravka, nakon druženja i prigodnoga programa dobrodošlice, kroz prezentacije o europskim gradovima kulture, predstavili su svoje nacije. Kao i uvijek, bila je to prilika za prepoznavanje osobitosti pojedinoga naroda. Upoznati su i s obilježjima hrvatskoga obrazovnog sustava, a da bi sve bilo zornije, nazočili su nastavi pojedinih nastavnih predmeta u školi.

Drugog dana, za učenike i učitelje pripremljene su i odrađene radionice izrade edukativnih igara u Scratch programu, pokušavali su pronaći izlaz iz školskoga labirinta rabeći QR kodove i pritom saznali nešto o najvećim hrvatskim znanstvenicima, ˝pričali˝ digitalnu priču o robotima i upoznali se s tehnikom 3D printanja. Dobrodošao predah od ovakvoga načina rada, bile su i dvije radionice tradicionalnih igara te Pub quiz!

Sljedećih će dana, gosti i učitelji i učenici OŠ Julija Kempfa obići neke dijelove Lijepe Naše. Srijeda je rezervirana za odlazak u Zagreb, obilazak tvornice Rimac Automobili, posjetu Muzeju krapinskih neandertalaca u Krapini te Heli centru u Krapinskim Toplicama.

U četvrtak i petak zadržat će se u Slavoniji i Baranji i obići Osijek, Kopački rit i Državnu ergelu lipicanaca u Đakovu.

Time će završiti Coding in a cultural Europe u Požegi, ali će se projekt nastaviti kroz

sljedeće susrete u Engleskoj i Španjolskoj.

U današnje vrijeme potrebno je otvarati se novim iskustvima i iskušavati u novim

tehnologijama. Iako su i dosad sudjelovali u Erasmus+ projektima i u svakom od njih

razmjenjivali iskustva, prepoznavali sličnosti i razlike u svojim kulturama, razvijali jezične i socijalne kompetencije, ovaj je Erasmus+ projekt otvorio učenicima i učiteljima OŠ Julija Kempfa nova vrata!

Bez digitalne tehnologije nema budućnosti! Slagali se s tom tvrdnjom ili ne, u tu smo

budućnost već zakoračili. Umjesto opiranja, i na ovaj način, upoznajući njezine odlike,pokušajmo ju pretvoriti u saveznika u obrazovanju novih naraštaja.