Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019 10:03

Zamjenik gradonačelnika Požege Ferdinand Troha posjetio mađarski grad Baju i poznatu Bajsku fišijadu

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

Nakon što je početkom 2017. godine potpisan sporazum o bratimljenju s gradom Baja u Mađarskoj, Grad Požega proteklog je vikenda već tradicionalno sudjelovao na gastro-kulturnoj manifestaciji „Fišijada“ u prijateljskom gradu, koja se održava druge subote u srpnju na glavnom trgu u centru Baje.

Zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha u Baji se susreo s tamošnjim gradonačelnikom Róbertom Fercsákom, generalnim konzulom RH u Pečuhu Dragom Horvatom, Angelom Šokac Marković, predsjednicom Hrvatske lokalne samouprave i Josom Ostrogoncem, predsjednikom Saveza Hrvata u Mađarskoj.

Tradicionalna Fišijada, kulturno-zabavna i gastronomska manifestacija, pokrenuta je još 1996. godine u povodu obilježavanja 300. obljetnice proglašenjem grada Baje. Nadaleko poznati bajski riblji paprikaš svake se godine kuha na središnjem gradskom Trgu Svetog Trojstva i okolnim ulicama u oko dvije tisuće kotlića, a pučku veselicu svake godine posjeti više desetaka tisuća sudionika i gostiju, među njima i bačkih Hrvata, ali i gostiju iz Hrvatske.