Ponedjeljak, 15 Srpanj 2019 09:40

Promovirani novi majstori obrtničkih zanimanja

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - U Obrtničkoj komori Požeško-slavonske županije promoviran je 51 novi majstor u jedanaest obrtničkih zanimanja. Diplome za majstorsko zvanje primilo je devet natkonobara, osam automehaničara, deset kuhara, četiri frizera, četiri pekara, četiri stolara, tri zidara, tri autoelektričara, jedan autolimar, četiri klesara, te jedan fasader. Diplome su stekli obrazovanjem i polaganjem ispita pred komisijom, a što im omogućava samostalno vođenje obrta.

Stjecanje ove diplome majstorima omogućuje samostalno otvaranje i vođenje obrta ili vođenje obrta za drugog obrtnika, kao i lakše zapošljavanje, a majstorsko zvanje upisuje se i u radnu knjižicu. Do danas je u ovoj Obrtničkoj komori majstorska zvanja steklo 502 majstorica i majstora.

- U našoj Obrtničkoj komori, zaključno s današnjim danom, majstorske ispite položilo je 569 majstora. Majstorski ispiti nisu samo uvjet za otvaranje pojedinih gospodarskih djelatnosti i obrta, već su i uvjet za dobivanje licence za obrazovanje budućih generacija u srednjim strukovnim školama, a kasnije i za stručno osposobljavanje HZZ-a. Uz negativne trendove koji se odnose na iseljavanje mladih iz Slavonije, postoje i pozitivni pokazatelji. Krajem 2018. godine imali smo 948 obrtnika, od čega 276 žena vlasnica obrta, a sada imamo 1036 obrtnika i 2584 zaposlenih u obrtima te 285 žena vlasnica obrta - rekao je predsjednik Obrtnike komore Anto Bilobrk.

Na prigodnom svečanom uručivanju diploma čestitao im je i gradonačelnik Darko Puljašić.

- Čestitam vam na trudu i radu koji ste uložili za dobivanje vaših majstorskih diploma. Obrtnik u svoj posao ulaže cijeloga sebe i svoju imovinu te istu i riskira. Stoga smo otvorili Poduzetnički inkubator, radimo na izgradnji naše Industrijske zone gdje upravo vama nudimo najpovoljnije uvjete i sve ono što vam je potrebno kako biste započeli jednu ozbiljnu priču. Vaše djelatnosti i obrti zapošljavat će ljude kako ne bi odlazili iz najljepše države i najljepšeg grada na svijetu. Oni koji zaista žele raditi, uvijek će naći posao. Dođite, javite se, vaš Grad Požega bit će uz vas i pomoći vam – poručio je gradonačelnik Puljašić.

Novim majstorima čestitao je i Zvonko Martinović, dobitnik plakete “Zlatne ruke” koju je primio za uspješan obrtnički rad povodom Dana Hrvatske obrtničke komore u Zagrebu.