Nedjelja, 10 Ožujak 2019 14:19

Kreću radovi na dogradnji doma i vatrogasnih spremišta

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

112. REDOVNA GODIŠNJA SKUPŠTINA DVD JAKŠIĆ -

JAKŠIĆ – Jedino je to a ujedno i stožerno vatrogasno društvo na području općine Jakšić koje ima 10 naselja. DVD Jakšić danas broji 156 članova, od kojih su 31 operativni članovi, a imaju i 40 članova podmlatka i vatrogasne mladeži. Po zvanjima tu je 37 ispitanih vatrogasaca, 36 vatrogasaca 1. klase, 8 vatrogasnih dočasnika, 16 dočasnika 1. klase, 4 vatrogasna časnika, 17 časnika 1. klase, 1 počasni vatrogasni časnik, te su kao takvi društvo koje ima zavidan stupanj vatrogasnih zvanja. Društvo je to koje prednjači i po broju vatrogasaca koji su pohađali tečajeve za razne specijalnosti, pa tako imaju 9 operativaca za strojare, 29 sa specijalnostima aparata za zaštitu dišnih organa, 23 za spašavanje pri tehničkim intervencijama, 11 za akcidente s opasnim tvarima, 22 za rukovanje s motornom pilom, 18 za gašenje požara raslinja te 9 članova specijalnosti bolničara. Stručni ispit Vatrogasac s posebnim ovlastima i odgovornostima kao voditelj intervencija ima 7 članova, a 2 člana imaju položeno za voditelje djece i mladeži.
Prošle godine bilježe i 12 intervencija od kojih su deset bile tehničke intervencije, te požar gospodarskog objekta i jedan požar raslinja na otvorenom prostoru. Ukupno su na intervencije utrošili 202 radna sata a u prosjeku su imali 8 vatrogasaca po intervenciji, iznijela je to na Skupštini, tajnica Julija Panijan.
Sve na Skupštini obradovalo je izlaganje načelnika općine Ivice Kovačevića, koji je uz pohvalu vatrogascima za sve što su uradili prošle godine, najavio da projekt dogradnje doma vrijedan 3 milijuna kuna ide dalje. Izabran je izvođač radova i radovi na proširenju vatrogasnog spremišta i vatrogasnog doma na katu uskoro kreću. Načelnik Kovačević je istakao i da boljom fiskalnom raspodjelom općina Jakšić sada može izdvojiti i više sredstava za vatrogastvo, pa tako i ispuniti Plan rada DVD Jakšić od 180 tisuća kuna za 2019. godinu. Slijedeću skupštinu očekuju u novom proširenom domu, jer ovaj je već nekoliko godina pretijesan da primi sve sudionike skupština, vatrogasnih zabava i drugih manifestacija.
Predsjednik društva Ivan Baša istakao je i pojedince koji su nagrađeni nagradama, plaketama i spomenicama za svoj rad i aktivnosti. Vatrogasnom spomenicom za 60 godina nagrađen je Franjo Kovačić, za 50 godina Josip Šuster, za 40 godina Stjepan Glavaš, Franjo Bobok, Stjepan Marković, Slavko Jakoubek, za 30 godina Antun Kovačić, Mato Čuljak, Ivica Kovačić, Dalibor Jakoubek, za 20 godina Krunoslav Kolar, Antonija Tužinski, Ladislav Jakoubek, Marina Kir, Bonita Kir, Slavica Obst, Mirjana Javora i Ivanka Čevapović. Brončane vatrogasne medalje primili su Marko Banić, Mario Mautner, Dario Cvek, Leo Pažin, Gordan Bjelić, a srebrnu medalju Damir Pus. Vatrogasno odlikovanje za vatrogasnog veterana primili su Vinko Ester, Slavko Jakoubek i Franjo Kovačić. Diplomu o stjecanju zvanja vatrogasni časnik primila je Julija Panijan, vatrogasnog dočasnika 1. klase Dario Cvek, vatrogasnog dočasnika Gordan Bjelić. Spomenice, odlikovanja i priznanja uručili su predsjednik VZŽ Željko Petrović i vatrogasni zapovjednik VZŽ Josip Ugrin.