Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 13:00

Adventska duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

U ORGANIZACIJI KATEHETSKOG UREDA POŽEŠKE BISKUPIJE ODRŽANA - 

POŽEGA - U organizaciji Katehetskog ureda Požeške biskupije, u Požegi je održana adventska duhovna obnova vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri Požeške biskupije. Program je započeo u Dvorani sv. Terezije Avilske gdje je prisutne pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak, naglašavajući kako duhovna obnova „želi pomoći da ponajprije kao vjernici, a onda i navjestitelji Radosne vijesti, vjeroučitelji i odgojiteljice u vjeri, na početku važnog i snažnog vremena priprave za svetkovinu Isusova rođenja, vremena došašća, zastanemo pred sobom i Bogom, promislimo o svojemu životu i svojem kršćanskom življenju te se, obnovimo u svojim odlukama i opredjeljenjima, razbudimo za ono bitno i korisno, te donesemo konkretne odluke u čemu se želimo ovoga došašća vježbati, u čemu želimo rasti, što želimo osobito poravniti, pripraviti za dolazak maloga Boga, Božića“. Predstavio je potom voditelja duhovne obnove fra Daniela Pataftu, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon zaziva Duha Svetoga uslijedilo je razmatranje fra Daniela, koje je, kako je sam istaknuo, imalo za cilj posvijestiti značenje došašća i vjerničkog hoda prema Otajstvu, ponajviše jer užurbanost i obaveze dovode u opasnost čovjekov svakodnevni hod prema Isusu Kristu. Iako nije poznat kao „osoba došašća“, voditelj je uzeo lik Petra kao primjer osobe s kojom se kao vjernici u današnjem vremenu mogu itekako poistovjetiti. Bez obzira na sve pogreške, Isus na Petru utemeljuje Crkvu, što znači da za Boga nema izgubljenih.
Pojasnio je kako u današnjem društvu vlada inflacija riječi te čovjek više ne može i ne želislušati, pun je informacija, a s druge pak strane vjeroučitelji su navjestitelji Isusa i govore o Isusu, istaknuvši kako iznad svega trebaju biti svjedoci! – „Postavlja se pitanje, gdje je i u čemu njihova svjedočka dimenzija? Kako svjedočiti u svijetu koji je bitno sekularan?“ Voditelj Patafta odgovorio je govoreći kako svi oni posjeduju teološke kompetencije kako bi govorili o Isusu Kristu te se nalaze u njegovoj trajnoj blizini po molitvi i svetim sakramentima, no iako je i Petar po blizini s Isusom bio osposobljen za svjedočenje uvijek je s njime prisutna njegova ljudska dimenzija – grešnost, slabost i njegovi padovi. Petar je stoga izvrstan primjer kako Božja blizina može lako čovjeku promaknuti i padne u grijeh no i nakon toga čovjek mu se opet može približiti te unatoč ljudskim slabostima i padovima, Bog ga osposobljava i čini od njega svojega svjedoka.
Program duhovne obnove potom se nastavio u crkvi sv. Lovre pokorničkim bogoslužjem i sakramentom pomirenja, nakon čega je uslijedilo euharistijsko slavlje koje je predvodio voditelj Patafta. U homiliji se, nakon naviještenih čitanja osobito osvrnuo na knjigu Otkrivenja koja posebno zadnjih dana donosi tzv. apokaliptične izvještaje ili slike čija poruka nikako za kršćane ne bi smjela biti zastrašujuća, nego dapače, trebala bi iznova buditi nadu govoreći o spašenima koji su u zajedništvu s Kristom. Podsjetio je kako cijela povijest i svako njezino vrijeme sa sobom nosi svoje poteškoće, pa tako i naše današnje vrijeme. Pozvao je prisutne da u vremenu u kojemu se nalaze traže put prema Otajstvu, a taj put i otajstvo je sam Isus Krist i jedini odgovor na svako pitanje i životnu teškoću.
Pri svršetku euharistijskog slavlja predstojnik Kupčak zahvalio je prisutnim vjeroučiteljima i odgojiteljicama u vjeri za njihov dolazak u Požegu kojim očituju svijest o važnosti duhovne dimenzija poslanja koje im je u Crkvi povjereno. Zahvalio je potom u svoje osobno i u njihovo ime voditelju duhovne obnove za sve što je svojim razmatranjima probudio u njihovim srcima zaželivši svima blagoslovljen adventski hod i pripravu za svetkovinu Isusova rođenja.