Utorak, 18 Listopad 2016 09:56

Policija provodila akciju korištenja sigurnosnog pojasa

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEGA - Policijski službenici PP Požega u ponedjeljak su provodili akciju usmjerenu na korištenje sigurnosnog pojasa posebice na prijevoz djece u auto sjedalicama.

-U prvih devet mjeseci imali smo 1.185 prometnih prekršaja gdje je utvrđeno da osobe nisu koristile sigurnosni pojas u vozilu. Podsjećamo da je obveza vezanja na svim sjedalima gdje su ugrađeni sigurnosni pojasevi. Posebna pažnja u akciji koja se provodi usmjerava se na prijevoz djece u auto sjedalicama – izjavila je glasnogovornica Policijske uprave požeško-slavonske Ivana Radić.

Prilikom nadzora vozača i putnika u vozilima policijski su službenici dijelili prigodne edukativne brošure u kojima je sve ono bitno pojašnjenje, zbog čega koristiti pojas, a glasnogovornica Ivana Radić ističe kako je u brošuri istaknuto da ukoliko se vozilo kreće 60 km/h i dođe do sudara, dijete udara u predmete u vozilu i izvan vozila kao da je palo sa petog kata.

- Mnogi roditelji smatraju da će držeći djecu u naručju čvrsto rukama spriječiti u trenutku prometne nesreće njihovo stradavanje. Međutim ako je brzina vozila samo 25 km/h dijete od 5 kg postaje teško 100 kg. To dovoljno govori kakve su sile u tom trenutku – dodala je glasnogovornica Radić i naglasila kako je u ovoj godini u prometnim nesrećama sudjelovalo 31 dijete od kojih je bilo dvoje teže ozlijeđeno i 11 lakše.

Policijski službenici su u akciji imali priliku vidjeti i svijetle primjere kako velika većina vozača ali i suvozača koriste sigurnosne pojasne, a da su u sjedalicama bila djeca na zadnjem sjedištu u to su se mogli uvjeriti i novinari.