Utorak, 16 Kolovoz 2016 13:51

1,6 milijuna kuna štete nastale kaznenim djelima u proteklom mjesecu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA ODRŽALA REDOVNU MJESEČNU KONFERENCIJU ZA NOVINARE -

POŽEGA - Na konferenciji za novinare održanoj prošlog tjedna policijska službenica za odnose s javnošću Nikolina Janković predstavila je sigurnosnu problematiku na području Policijske uprave požeško-slavonske tijekom srpnja 2016. godine.

Na području u nadležnosti PU požeško-slavonske tijekom proteklog mjeseca zabilježena je ukupno 73 kaznena djela od čega 39 po službenoj dužnosti, 25 djela po privatnoj tužbi te 9 djela za koje je izostao prijedlog za kazneni progon. Od ukupnog broja djela, 11 je s poznatim počiniteljem, a preostalih 28 s nepoznatim. Provedenim kriminalističkim istraživanjima počinitelji su otkriveni za 8 djela iz prethodnog mjeseca i za jedno djelo iz prošle godine te koeficijent razriješenosti iznosi 51,3 posto.IMG 1885

- Kao i obično, najveći dio kaznenih djela odnosi se na liniju općeg kriminaliteta gdje su zabilježena 32 djela, evidentirana su i tri kaznena djela iz područja gospodarskog kriminaliteta, dva dijela iz područja organiziranog kriminaliteta te po jedno djelo iz područja kriminaliteta droga i kriminaliteta prometa. Ukupna materijalna šteta nastala kaznenim djelima tijekom srpnja 2016. godine na području PU požeško-slavonske iznosi 1.601.228,00 kuna. Najveći dio štete vezujemo uz djelo iz linije općeg kriminaliteta – 1.599.978,00 kuna. - rekla je glasnogovornica Nikolina Janković.

U srpnju je zabilježeno i 20 prekršaja narušavanja javnog reda i mira za čije su počinjenje prijavljene 22 osobe (8 više nego u lipnju), a najbrojniji prekršaji su bili tuča, svađa i vika na javnom mjestu. Srpanj će ostati obilježen i brojem prometnih nesreća. Na cestama u nadležnosti Pu požeško-slavonske tijekom srpnja je zabilježeno 49 prometnih nesreća u kojima je nastradalo 25 osoba. Nasreću, nije bilo poginulih ali 3 osobe su teško a 22 lakše ozlijeđene. Među ozlijeđenima najviše je vozača – 17 osoba (3 teško ozlijeđene i 14 lakše ozlijeđenih osoba), a slijede putnici – 6 osoba (sve lakše ozlijeđene), te dva pješaka koji su lakše ozlijeđeni. Inače u prometnim nesrećama sudjelovalo je ukupno 115 osoba, od čega 10 osoba pod utjecajem alkohola.

- Najčešća okolnost koja je prethodila prometnoj nesreći i dalje je brzina (nepropisna i neprimjerena uvjetima). Brzina je dovela do 11 nesreća u kojima je ozlijeđeno ukupno 6 osoba od kojih su dvije teško, a četiri lakše ozlijeđene - rekla je Janković dodajući da nedopuštena brzina prednjači i u prometnim prekršajima jer se od ukupno 756 zabilježenih prometnih prekršaja 393 odnosi na nedopuštenu brzinu.

Tekst/foto: Vanja Protić