Četvrtak, 02 Lipanj 2016 17:16

Od 20-tak zaustavljeni biciklista tek dva su imala potpuno ispravan bicikl

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREVENTIVNA AKCIJA POLICIJE – NADZOR BICIKALA, MOPEDA I MOTOCIKALA -

POŽEGA–Prošle godine od četiri smrtno stradale osobe u prometnim nesrećama na području Požeško-slavonske županije čak tri su bile biciklisti, a ove godine biciklisti i motociklisti sudjelovali su u 13 prometnih nesreća u kojima je 8 osoba zadobilo teške tjelesne ozlijede, a pet lakše tjelesne ozlijede. To je i bio razlog da policijski službenici Policijske uprave Požeško-slavonske pokrenu jednu preventivnu akciju da se u nadzoru utvrdi koliki je stupanj ispravnosti bicikala, mopeda i motocikla te njihovih vozača koji sudjeluju u prometu.

- Ova akcija je na tragu prošlogodišnjih rezultata, budući da su prošle godine čak tri biciklista smrtno stradala u prometnim nesrećama. Tijekom sljedećih mjeseci provodit ćemo kontinuirane akcije usmjerene na bicikliste te vozače mopeda i motocikala – najavila je Ivana Radić, glasnogovornica PU Požeško–slavonske.

U samo sat vremena u požeškoj ulici Matice hrvatske policijski službenici zaustavili su 20-tak vozača na biciklima, te nekoliko na mopedima, a da je akcija potpuno opravdana i potrebna pokazuju rezultati, da su tek dva bicikla bila potpuno ispravna za sudjelovanje u promet, sa svim potrebnim što bicikli mora imati u prometu. Uglavnom su vozači bili starije osobe, kojima je bitno izgleda samo da se bicikli kreće i da se njime mogu prevesti do željenog cilja. Što sudjelovanjem u prometu s neispravnim biciklom ugrožavaju svoj život, ali i druge sudionike u prometu, shvatili su tek kad su im policijski službenici nabrojali što im sve nedostaje na biciklu. Uglavnom su svi prihvatili pisano upozorenje koje su policijski službenici izdali nakon razgovora i uočenih nedostataka, no da li će svi odmah to i otkloniti, za nadati se. No svakako situacija s biciklima i biciklistima nije najbolja i tu bi trebalo još puno preventive, a kasnije djelovati i represivno, na nepopravljive vozače bicikala. Kod mopeda i vozača situacija je puno bolja i nije bilo prekršaja.

Jedan od zaustavljenih biciklista koji je imao u potpunosti ispravan bicikli je Petar Gomerčić iz Brestovca. – Ja dva puta tjedno idem biciklom iz Brestovca u Požegu. Imam dva automobila kod kuće, no ja se volim voziti biciklom, i stoga nastojim da sve na biciklu bude ispravno po propisima. Imam i prsluk za vožnju u noćnim uvjetima, no po sunčanom vremenu ga ne nosim.

Ante Grubišić pak odmah je priznao da je kriv, jer svoj bicikl ne održava kako treba, pa nije imao ni svjetlosne oznake na biciklu, ali ni „mačje oči“ na pedalama i na kotačima bicikla. – Dobio sam pisano upozorenje i savjete policajca što mi je sve potrebno. sada ću to kupiti kako ubuduće ne bih bio u prekršaju.

- Bicikl mora imati prednje bijelo i zadnje crveno reflektirajuće svjetlo, neovisne kočnice za prednji i zadnji kotač, mačje oči na kotačima, katadioptere na pedalama i zvono, a noću ili danju u uvjetima smanjene vidljivosti svi biciklisti obvezno moraju nositi reflektirajući prsluk. Mlađi od 16 godina moraju nositi i zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje. Mala djeca se mogu voziti na biciklu s roditeljima ako imaju za to posebno učvršćeno sjedalo u kojemu u sigurni. Djeca mlađa od 12 godina ne smiju samostalno voziti bicikli, a ona starija od 9 godina tek ako su završila obuku za vožnju bicikla u svojoj školi – istakao je osnovna pravila kojih se biciklisti moraju pridržavati, Željko Grgić, policijski službenik za prometnu preventivu.

Tekst/foto: Vladimir Protić