Srijeda, 20 Travanj 2016 13:18

Vlado Zec i bivši župan Anto Bagarić dobili zatvorske kazne

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

DONESENE NOVE PRESUDE U AFERAMA KAMEN INGRADA -

OSIJEK – Na Županijskom sudu u Osijeku završeno je suđenje u još jednoj aferi bivšeg Kamen Ingrada o čemu izvještava Glas Slavonije. Pod predsjedanjem suca Zvonka Vekića, Anto Bagarić, bivši požeško-slavonski župan iz redova HDZ-a, Vlado Zec, vlasnik Kamen Ingrada, njegova supruga Đurđica Zec i Ivan Đurđević, direktor tvrtke Vodoprivreda Požega, nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne zbog financijskih malverzacija s mjenicama, zbog čega je Požeško-slavonska županija oštećena za više od 9,8 milijuna kuna.

Bagarić i Zec osuđeni su na po dvije i pol godine zatvora, Đurđica Zec na dvije, te Đurđević na godinu i pol dana zatvora. Tvrtka Kamen Ingrad u stečaju dobila je kaznu od 30.000 kuna i u državni proračun treba uplatiti oko 13 milijuna kuna.

Bivši župan Bagarić je prema optužnici, na poticanje Vlade Zeca, izdavao mjenice u korist Kamen Ingrada i Vodoprivreda Požega, iako kao župan za to nije imao nikakve zakonske osnove. - Bagarić je iskoristio ovlasti župana prisvojivši si ovlasti županijskog poglavarstva, a kao župan grubo je povrijedio svoje zakonske i statutarne ovlasti, navodi se u presudi suca Vekića.

Vlado Zec osuđen je da je poticao Antu Bagarića na zlouporabu položaja i ovlasti. Njegovu obranu da nikoga ni na što nije poticao i da za sve to nije znao jer da su sve samostalno radili drugi i da su zbog toga ti drugi odgovorni, a ne on sud je procijenio kao potpuno nevjerodostojnu.

- Imajući u vidu tadašnji politički utjecaj u predstavničkom izvršnom tijelu Požeško-slavonske županije, značaj nastanka i opstanka političke koalicije s Nezavisnom listom te utjecaj predstavničke vlasti koju je crpio iz dužnosti predsjednika županijske skupštine, posve je očito koristio za postizanje pristajanja Ante Bagarića na njegova gruba materijalna traženja pri tome doslovno koristeći pečat županijske skupštine za ovjeravanje prvih tako izdanih mjenica koje su eskontirane kod Hypo Alpe Adria banke koristeći sve to kao gospodarstvenik svjestan moći koja proizlazi iz spregnutih političkih i gospodarstvenih interesa, a radi ostvarenja svojih ciljeva protivno interesima Županije - kazao je sudac Zvonko Vekić.

Đurđica Zec, kasnije postala i supruga Vlade Zeca, te Ivan Đurđević osuđeni su za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti. Suđenje je počelo još 2009. godine, javlja Glas Slavonije.

Tekst: Glas Slavonije Foto: arhivska fotografija