Petak, 14 Studeni 2014 14:10

Kreće obveza zimske opreme

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POLICIJSKA UPRAVA POŽEŠKO-SLAVONSKA -

POŽEGA - Policijska uprava Požeško-slavonska održala je konferenciju za novinare na kojoj je glasnogovornica Policijske uprave Ivana Radić prezentirala sigurnosne pokazatelje za mjesec listopad 2014. godine. Prezentirani su pokazatelji i sigurnosna problematika kriminaliteta, javnog reda i mira te prometnih nesreća i prometnih prekršaja. Tijekom prošlog mjeseca zabilježena su 52 kaznena djela na području naše županije, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine smanjenje za 21 posto. Najveći broj počinjen je u liniji općeg kriminaliteta, a najbrojnije su teške krađe. Prošli mjesec nisu evidentirana kaznena djela iz linije kriminaliteta droga ali su zabilježena tri prekršaja i obavljene četiri zapljene. Materijalna šteta nastala ovim djelima veća je od 530.000 kuna.

U listopadu je zabilježeno 27 prekršaja narušavanja javnog reda i mira od čega su i dalje najbrojniji tuča, svađa i vika na javnom mjestu, a svaki drugi prekršaj počinile su osobe pod utjecajem alkohola.

Dogodilo se 45 prometnih nesreća u kojima je ozlijeđeno 17 osoba, dok je u ostalim nesrećama nastala samo materijalna šteta. Broj prometnih nesreća povećan je u odnosu na listopad prošle godine za 18 posto. Na prvom mjestu uzroka i dalje je nepropisna brzina, a u 13 posto ukupnog broja vozači su bili pod utjecajem alkohola. U nadzoru prometa policija je zabilježila 888 prometnih prekršaja.

Povodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima, Ravnateljsko policije je pokrenulo preventivnu akciju „Zajedno“ usmjerenu na sprječavanje trgovanja ljudima, posebice ženama i djecom. Cilj akcije je da se zajednički u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom, lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima podigne svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno da se potakne društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju trgovanja ljudima. Policijski službenici PU požeško-slavonske već provode aktivnosti koje se mogu svrstati u dvije osnovne kategorije, edukacija i senzibilizacija. Edukacijom su već obuhvaćeni djelatnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Veterinarske inspekcije, a započete su i edukacije završnih razreda Obrtničke škole u Požegi. Aktivnost senzibilizacije provodit će se na način da će policijski službenici u okviru redovnih zadaća građanima dati na ispunjavanje Informativno-edukativni upitnik, a nakon ispunjavanja upitnika policijski službenici će im uručiti letak koji sadržava sve korisne informacije o trgovanju ljudima.

Na području naše županije zabilježene su četiri maloljetne žrtve, kojima je putem interneta nuđen posao fotomodela.

- U Požeško slavonskoj županiji zimska oprema je obavezna od 15. studenog do 15. travnja za sve vrste motornih vozila, bez obzira ima li snijega ili ne na državnoj cesti "5" Daruvar- Pakrac-Lipik-Okučani i državnoj cesti "53" Našice-Čaglin-Slavonski Brod. Na ostalim prometnicama je Driving-in-Snowobavezna zimska oprema samo kada je kolnik prekriven snijegom ili je na njemu poledica. Zimsku opremu čine zimske gume na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od četiri milimetra i lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače - rekao je Zvonimir Lukačević, voditelj odsjeka za sigurnost cestovnog prometa u PU požeško-slavonskoj te dodaje da je na snagu stupio novi pravilnik prema kojem je na cestama dopušteno 10 do 15 centimetara snijega. Prohodnost na državnim cestama osigurava se od 5 do 22 sata, na županijskim cestama od 5 do 20 sati, a na ostalim lokalnim cestama od 7 do 20 sati. U ostalom vremenskom periodu mogu se očekivati zastoji. Nema više čišćenja snijega u noćnim satima, a reducirat će se i soljenje kolnika jer nije dozvoljena upotreba sredstava štete okolišu. Ako vozači imaju zimsku opremu problema ne bi trebalo biti, u suprotnom se mogu očekivati zastoji, kašnjenja na posao i slični problemi, te podsjećam vozače da prije uključivanja u promet moraju očistiti automobil od snijega jer u suprotnom mogu platiti kaznu od 700 kuna.