Petak, 22 Veljača 2013 12:50

Zbog prodaje robe na crno 4 godine zatvora

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

NEPRAVOMOĆNO NA ZATVORSKU KAZNU OSUĐEN VLASNIK POŽEŠKOG TRGOVAČKOG LANCA BRACO  -

 

SUDENJE BRACOPOŽEGA - Zoran Dodiković Brac, osnivač i direktor najvećeg požeškog trgovačkog lanca Braco d.o.o. u čijem sastavu se nalazilo 53 trgovine nepravomoćno je u utorak osuđen na 4 godine zatvora na Županijskom sudu Slavonski Brod, stalna služba u Požegi. Mile Soldo, predsjednik Raspravnog vijeća obrazložio je da je okrivljeni Dodiković počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i to na način da je u svojim trgovinama dio robe prodavao ilegalno za svoj račun i za svoju korist, a dokumentaciju o tome poslije uništavao, osim za 2011. godinu. U tome su mu pomagali Suzana Milaković, Ljiljana Cindrić i Antun Glavaš koji su se u postupku nagodili s Odvjetništvom te svi troje dobili po godinu dana uvjetne zatvorske kazne. Od 2002. do 2011. godine na taj način je kroz trgovine Braco prodano robe u vrijednosti 7,3 milijuna kuna, odnosno vlasnik je za sebe na taj način zaradio najmanje 3,5 milijuna kuna te oštetio državu za 2,3 milijuna kuna.

Osim zatvorske kazne okrivljeni Dodiković će morati nakon pravomoćnosti presude, a u roku od 15 dana u državni proračun uplatiti 3,5 milijuna kuna, odnosno onoliko kolika je utvrđena nepripadajuća materijalna korist od činjenja kaznenog djela. Isto tako je dužan platiti troškove sudskog postupka te knjigovodstvenog vještačenja dok tvrtka okrivljena pravna osoba, tvrtka Braco treba platiti 120.000 kuna.

Sudac Soldo smatra da drugo kazneno djelo kojemu je Odvjetništvo stavilo na teret, a to je pranje novca nije dokazano. Drugooptuženi Milan Vujasinović je oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti.

Županijska državna odvjetnica Božena Jurković najavila je žalbu, posebno na dio koji se odnosi na oslobođenje od optužbe za pranje novca. Naime, ona je u svojoj završnoj riječi kazala da je on novac od prodaje robe na crno da bi prikrio to kazneno djelo koristio za kupnju ili gradnju nekretnina koje je potom zadržavao ili prenosio na članove obitelji i djelatnike tvrtke.   ( a.t.)