Četvrtak, 21 Svibanj 2020 08:26

Iz otključane kuće u Brestovcu otuđeni nakit i novac

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

U srijedu 20. svibnja 2020. policijskim službenicima je prijavila 68-godišnjakinja da joj je u razdoblju od 15. do 18. svibnja u mjestu Brestovac u Ulici baruna Trenka, nepoznati počinitelj (ili više njih) iz otključane kuće otuđio nakit i novac. Policijski službenici tragaju za nepoznatim počiniteljem protiv kojeg slijedi kaznena prijava.

Podsjećamo građane na neke mjere samozaštite na koje trebaju obratiti pažnju kako ne bi postali žrtve ovih vrsta kaznenih djela:

- uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni. Ako idete nakratko iz stana u posjetu susjedu, prijatelju ili obitelji, ne ostavljajte otvorene prozore ili balkonska vrata, jer lopovi vješto koriste takve prilike, neopaženo ulaze u stan i u kratkom vremenu odnose novac, nakit ili vrjedniju tehničku robu.

 - nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, poput ljestava ili sanduka.

- u stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata.

 - na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i sl., pa ugradite dodatnu zaštitu.

- postavite vanjsko osvjetljenje jer lopovi vole mrak. Možete odabrati rasvjetu tokom cijele noći (automatski se pali u sumrak), svjetiljke sa senzorom za kretanje ili osvjetljenje upravljano sa automatskim vremenskim prekidačem.

  - imovinu koja vam je udaljena od mjesta stanovanja ili rada, u dogovoru sa susjedima ili prijateljima, češće obilazite.

 - ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl., lopovi znaju da ondje treba tražiti.

 - ne pričajte svima da nekuda putujete i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici ili društvenim mrežama (facebook, twitter i sl.). Također, nemojte razglasiti «na sva zvona» da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

- kod nenajavljenih i nepoznatih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je i što želi, ne nasjedajte na trikove poput ponude knjiga i drugih proizvoda na prodaju ili raspitivanju o određenim osobama budite sumnjičavi jer provalnici prije krađa provjeravaju i prikupljaju podatke o mogućnosti provala i krađa.

- neznanci koji obilaze zgrade i kuće mogu biti provalnici pa zapamtite njihov izgled ili registarsku oznaku vozila.

Prilikom uočavanja bilo kakvih sumnjivih događaja ili osoba neobičnog ponašanja u blizini vašeg doma odmah nazovite policiju na broj 192.