Petak, 22 Travanj 2016 14:44

Projekt Step4VET sa školama u Finskoj

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POŽEŠKA TEHNIČKA ŠKOLA U PROVEDBI PROJEKTA EU „ERASMUS +“ -

ESPOO (FINSKA) - Tehnička škola Požega, u suradnji s Tehničkom školom Sisak, Tehničkom školom Županja i Tehničkom školom Slavonski Brod kao nositeljem projekta i koordinatorom nacionalnog konzorcija, provela je još jedan projekt mobilnosti, ovaj put nastavnog i nenastavnog osoblja. Projekt financira Europska unija, a sredstva je odobrila Agencija za mobilnost i programe EU u sklopu Erasmus+ programa KA1 za područje strukovnog 2obrazovanja i osposobljavanja. Projektom Step4VET ostvarena je mobilnost 12 sudionika u Espoo (Finska) sredinom travnja.

Partnerska ustanova u ovome projektu je bila finska Omnia, ustanova koja je 2013. primila državnu nagradu za kvalitetu u obrazovanju uz priznanje za najinovativnije okruženje za učenje.

Cilj projekta Step4VET je modernizacija postojećih kurikuluma partnerskih ustanova kroz inovativne pristupe Finskog obrazovnog modela u strukovnim obrazovnim programima te jačanje međusobnih veza četiriju škola sudionika projekta na regionalnoj razini.

Ključne vrijednosti na kojem počiva cijelo društvo Finske, a time i obrazovni sustav, su povjerenje i odgovornost. Ove vrijednosti vidljive su u svim dijelovima profesionalnog i društvenog života, a na tim temeljima je finsko obrazovanje prepoznato u svijetu kao model uspješnog obrazovanja za 21.st.

- Sudionici mobilnosti imali su priliku prisustvovati predavanjima, radionicama te posjeti nastavi i na taj način saznati u čemu je tajna iznimnog uspjeha finskog obrazovnog sustava. Sudionici su imali priliku saznati zašto je Omnia predvodnik u državnim i međunarodnim projektima za razvoj obrazovanja koji se temelje na sistematičnim i održivim rješenjima osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju te strukovnom obrazovanju i učenju kroz rad. Sudionici su imali priliku prisustvovati nastavi, razmijeniti iskustva s finskim kolegama te razgovarati s učenicima o njihovim iskustvima u dosadašnjem obrazovanju – rekao je ravnatelj Tehničke škole u Požegi Zoran Galić te dodao kako su sudionici saznali na koji način Omnia djeluje na razvoju postojećih i novih kurikuluma te kako razvija inovativni pristup obrazovanju i povezuje ga sa poduzetništvom te na internacionalizaciji ustanove u vidu razvoja partnerstva na europskoj i međunarodnoj razini.

Pod vođenjem škole u 21. st. finski obrazovni sustav podrazumijeva izradu individualnog plana rada za svakog učenika te samo procjenu. Obrazovni sustav nema ocjenjivanja a naglasak je stavljen na učenje u stvarnom radnom okruženju. Uspjeh učenika koji završava svoje strukovno obrazovanje procjenjuje se demonstracijom vještina radnom mjestu u kojem sudjeluju učenik, mentor i instruktor na radnom mjestu.

Tekst: A. Protić Foto: Tehnička škola Požega