Subota, 23 Travanj 2016 12:58

Požeška Noć knjige 2016.

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKA GRADSKA KNJIŽNICA I ČITAONICA OBILJEŽILA SVJETSKI DAN KNJIGE  - 

POŽEGA - Ovogodišnje Noć knjige započela je obilaskom Mini knjižnica koje su postavljene na tri lokacije u gradskim četvrtima, na najfrekventnijim lokacijama, gdje građani slobodno razmjenjuju, posuđuju i čitaju knjige. Sve to se odvijalo pod sloganom „Mi darujemo knjige vama, a vi jedni drugima“. Nastavak koji je uslijedio u večernjim satima odvijao se u zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Požega, kako u starom dijelu, tako još više aktivnosti u novom dijelu, knjižnice koja tek nastaje, ali koja već sada svojim uređenim dijelom ostavlja bez daha. Kako je Gradska knjižnica osnovala i tri stacionara u općinama koje nemaju knjižnicu, Velika, Kaptol i Jakšić, dio programa odvijao se i u stacionarima. Sve je trajalo od 17 sati do 1 sat iza ponoći,  s bogatim i raznovrsnim programom, za sve uzraste i sve ukuse ljubitelja knjige, filma i glazbe.

Cjelovečernja akcija, koja je trajala od početka do kraja je „Čitam“, ujedno i parola i zaštitni znak cijele godine, a odvijala se ispred knjižnice, gdje su volonteri neprekidno javno čitali djela po svom izboru. Tako se čitanje moglo čuti cijelom ulicom Antuna Kanižlića. Druga cjelovečernja akcija je bila „Knjiga bez lica“ kojom su se djelatnici suprotstavili uvriježenom mišljenju da ljudi knjigu biraju na osnovu estetike, odnosno ljepote i privlačnosti naslovnice knjige. Zbog toga su svi koji su se u toj noći knjige upisali u knjižnicu po povlaštenoj cijeni, mogli za dar izabrati knjigu koja je bila umotana u neugledni ali neprozirni smeđi papir.

Cjelovečernji program u novom dijelu knjižnice otvorio je požeški gradonačelnik Vedran Neferović. - Ovaj prostor koji ovdje vidimo iz godine u godinu pomalo dolazi do svojih pravih kontura.  Optimistično bih rekao da ćemo iduće godine u Noći knjige u potpunosti čitati i koristiti knjigu u ovom novom prostoru. To je jedna moja iskrena želja, a tako i svih zaposlenika knjižnice a nadam se i vas korisnika. Sve iskreno molim za strpljenje i razumijevanje u idućih godinu dana jer trebat će strpljenja i ovim djelatnicima kako bi uspješno organizirali rad uz sve intenzivnije radove. Želim da i dalje Gradska knjižnica i čitaonica bude mjesto okupljanja, susreta, razgovora i razmjena lijepih riječi i ideja.

Nakon gradonačelnika prostorom je zavladao Shakespear u izvedbi glumaca Kazališne amaterske družine, a na cijelom prostoru odvijala se i pokretna izložba fotografija, 30 izabranih najboljih fotografija pristiglih na natječaj „Ja sam knjiga“ koje su nosili učenice i učenici srednjih škola. Povjerenstvo predvođeno poznatim fotografom Damirom Hoykom najboljom fotografijom proglasilo je fotografiju s knjigom Petra Starčevića, druga je fotografija Vladimira Mandića, a treća Maria Radakovića.

Na Dječjem odjelu radilo je Kazalište sjena u čast Shakespeareu, a uz pričaonicu odvijala se i radionicama izrade dječjih igračaka, posebno fičkala i frulica od vrbovine. U predvorju knjižnice postavljena je izložba najzanimljivijih izdanja knjiga pod nazivom “Shakespeare u Gradskoj knjižnici i čitaonici”. Na Glazbenom odjelu mogli smo se vratiti u vrijeme Punka, Ramonesa i Armstronga, a u tunelu ispod Starog grada članice Interaktivne kreativne radionice za odrasle  uredile su popularne ženske literarne likove, obukli ih u odjeću i haljine od papira, starih novina i časopisa. Požeški book bio je kviz koji je svima zainteresiranim dao priliku da se sami osvjedoče koliko toga znaju o književnosti, a putopisno predavanje održao je Boško Soldić.

Posebno veliko zanimanje izazvao je koncert grupe “Acoustic Porn” koji je vodio Zvjezdan Marjanović, voditelj poznatog Big banda Požega, a koji je održan na novom velikom knjižničnom Trgu spoznaje, koji se mogao pratiti i iz Dvorane mudrosti.

Tekst i fotografije: Vladimir Protić