Srijeda, 30 Listopad 2013 11:40

Kuhali uz dvorac baruna Trenka

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

11. EUROPSKO PRVENSTVO U KUHANJU LOVAČKOG GULAŠA U KOTLIĆU ZA NOVINARE -

TRENKOVO – Uz domaćinstvo Turističke zajednice općine Velika uz dvorac baruna Trenka u Trenkovu održano je 11. Europsko prvenstvo u kuhanju lovačkog gulaša u kotliću za novinare. Kuhalo je 25 ekipa iz Slovenije, BiH, Srbije, Bugarske, Mađarske i Hrvatske. Prvog dana kuhalo se u prednatjecanju a drugog dana prvoplasiranih dvanaest ekipa u finalu za europskog pobjednika. Prvenstvo je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević poželjevši svima dobrodošlicu u naš kraj i dobro kuhanje. U prednatjecanju kuhala je i ekipa tjednika Kronika, kojoj je za nekoliko bodova izmaklo finale.IMG 1719

Gulaš je spravljan od mesa divlje svinje, koje je osigurao Lovački savez županije, a po recepturi koju je svaka ekipa donijela sa sobom. Tako se našlo raznih začina i nekoliko raznih okusa, od mediteranskih do sjevernih. Kako je bilo ekipa iz više zemalja neke od njih su na stol iznijele i neke domaće i autohtone proizvode na degustaciju, pa su svi sudionici imali priliku probati dagnje na buzaro, srpski kajmak i duvan čvarke, prave bosanske čevapčiće, a nije nedostajalo niti naših kobasica i kulena, te vrućih lepinja, a pila se vrbnička žlahtina i slovensko pivo.

Drugog dana dobili smo i europske pobjednike, jer je po ocjeni žirija najbolji lovački gulaš skuhala ekipa Press službe parlamenta BiH, drugo mjesto je osvojila ekipa Radiotelevizije Republike Srpske a treće mjesto ekipa Radio IMG 1724Baranje. Nagrade sponzora i pehare pobjednicima je uručio župan Alojz Tomašević. Uz kuhanje i samo natjecanje i ovdje je bilo najvažnije dobro druženje i upoznavanje novih krajeva, čiju ljepotu su istakli mnogi članovi ekipa, od kojih najveći dio prvi puta boravio u Požeškoj kotlini.