Četvrtak, 31 Listopad 2013 13:51

Sudjelovalo 60-tak proizvođača jabuka i voćnih prerađevina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

18. TRADICIONALNA IZLOŽBA JABUKA I VOĆNIH PRERAĐEVINA -

POŽEGA – Proteklog tjedna u dvorani Sara održana je dvodnevna tradicionalna izložba  jabuka i voćnih prerađevina 18. Dani jabuka, kao jedna od najstarijih izložbi posvećene ovoj kraljici voća koju organizira PSS županije. Na izložbi je svoje jabuke i proizvode od jabuka i ostalog voća, te brojnih suvenira izložilo 60-tak izlagača iz Požeško-slavonske županije, te ostalihIMG 1664 Slavonskih županija, a poseban got bila je Bjelovarsko-bilogorska županija. Izložbu je otvorio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je ponovno upitao da li je Požega i ova županija još u Hrvatskoj, aludirajući na taj način ponovno nedolazak niti resornog ministra, niti ikoga iz ministarstava. Izgleda da je ministar poljoprivrede zaboravio Slavoniju i našu županiju a i cijelu poljoprivredu, pitao se Tomašević.

Kako je i cijela manifestacija prije tri tjedna dobila otkazivanje prostora od Veleučilišta u Požegi, koje uzgred obrazuje i kadrove za vinogradarstvo i voćarstvo, župan Tomašević je pozvao aktualnog dekana, trećeg u malo više od godine dana, da podnese ostavku, zajedno s Upravnim vijećem. Svojim IMG 1657primjerom pokazali su da ih ne zanima razvoj voćarstva i županije.

Na području naše županije danas postoji oko 200 ha pod jabukom, relativno mladih nasada koji su se sadili prije desetak godina. Osim jabuka u konvencionalnom uzgoju nekoliko proizvođača ponudilo je i jabuku u eko uzgoju, a posebno mjesto na izložbi zauzele su stare sorte jabuka. Najpoznatiji čuvar i uzgajatelj starih sorti je Mirko Veić iz Mihaljevaca, koji je uspio pronaći na terenu i sačuvati preko 200 starih sorti jabuka.

Učenici Obrtničke i Poljoprivredno prehrambene škole pripremili su za degustaciju koktele od voćnih sokova i domaće kolače u kojima se koristi voće. Osim degustacije nekoliko desetaka vrsta jabuka građani su si po pristupačnim cijenama mogli kupiti jabuke.