Ponedjeljak, 28 Listopad 2013 14:49

„Moj dom je u zemlji pšenice i loze“

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UČENICI ČAGLINSKE ŠKOLE USPJEŠNO OSTVARILI PROJEKT -

ČAGLIN – Učenici od 1. do 4. razreda OŠ Stjepana Radića iz Čaglina sudjelovali su u projektu „Moj dom je u zemlji pšenice i loze“ u kojem su za cilj imali obogatiti znanje o raznovrsnim jesenskim plodovima i o pravljenju hrane koju svakodnevno kušamo, kao što su peciva, kruh. mliječni proizvodi, voćni sokovi. Projekt koji su osmislile učiteljice razredne nastave uvršten je u kurikulum nastave, a u školi su ga provodili tijekom 3 dana. Učenici su pokazali svoja kulinarska umijeća pripremajući kestene i pekarske proizvode za Dane kruha. O temi projekta izražavali su se na satima hrvatskog jezika, te likovnog i glazbenog odgoja.DSC06193

Film Od zna do pogače učenicima je dočarao kako nastaje kruh, a pripremili su igrokaze Koka i zrno i Raspjevana pekarnica. Dobro potkovani teoretskim dijelom učenici su autobusima krenuli na razgledavanje lokacija i objekata poznatih po proizvodnji kvalitetnih proizvoda od pšenice i loze. Prvo su posjetili Kutjevački podrum gdje su se upoznali s nastajanjem najkvalitetnijih vina, a u požeškom pogonu Požežanka s cijelim procesom nastajanja kruha. U Požegi su obišli autobusni i željeznički kolodvor i po prvi puta ušli u vlak, jer u svom rodnom DSC06201Čaglinu to ne mogu već nekoliko godina. Obišli su i katedralu sv. Terezije Avilske, Gradsku knjižnicu i čitaonicu, Gradsku vijećnicu. U Skenderovcima su bili gosti na imanju OPG Bojić koje se bavi uzgojem jabuka, ali i proizvodnjom čipsa od jabuka i voćnih sokova.

Na daljem putovanju u Pleternici su obišli jednu privatnu pekarnicu te u Buku privatnu Mljekaru BiZ gdje su se upoznali s proizvodnjom mliječnih proizvoda, koje su na kraju svi u slast i degustirali. - Posjet Zlatnoj dolini, ostat će nam DSC06239svima zauvijek u  lijepom sjećanju jer smo mnogo toga novog naučili, a to je i bio cilj ovoga projekta pa se zbog toga nadamo da će takvih projekata ubuduće biti mnogo – rekla je učiteljica Gordana Ereiz na kraju putovanja i realizacije projekta.