Utorak, 08 Prosinac 2015 18:06

Dalibor Bognar tvorac pleterničkog čuda

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: dvije godine za redom NK Slavija jesenski prvak 3. HNL - istok -

Nakon završetka još jedne iznimno uspješne polusezone te kalendarske godine protkane povijesnim dosezima kluba porazgovarali smo s trenerom Daliborom Bognarom, tvorcem čudesnih uspjeha i rezultata kakvi se u novijoj povijesti kluba ne pamte.

Što je uzrok ovih odličnih rezultata?

- Ja stalno ponavljam da se samo mukotrpnim radom i dobro vođenim planom i programom može doći do napretka, a ujedno i dobrih rezultata. Imamo igrače koji su u najboljim godinama, željni su rada, ambiciozni su i s takvima nije problem raditi jer su po pitanju motivacije na vrlo visokoj razini. To potvrđuju njihovi redoviti dolasci na trening čak i nakon završetka prvenstvenih utakmica imali smo nekoliko treninga na kojima je nazočilo više od dvadeset igrača. Igrači su ipak svoje osobne ambicije podredili momčadi i klubu tako da je rezultat odraz toga. Naravno da je doprinos svih u klubu jako bitan, bez podrške uprave kluba ne bi bilo ovakvih rezultata.

Predviđao se pad u rezultatskom smislu jer su vas napustili dosta bitni igrači, a li je ovo iznenađenje i za vas osobno?

- Napustili su nas vrlo bitni igrači, starteri i nositelji igre koji su otišli u dobre nogometne sredine pa i veći rang natjecanja. Imali smo potpuno povjerenje u one koji su ih zamijenili tako da nismo pretjerano radili po pitanju dovođenja novih igrača u ljetnom prijelaznom roku, što se na kraju pokazalo potpuno opravdano jer su mladi u svakom slučaju zadovoljili i mene i upravu kluba, čak i više nego što smo se nadali. Plan je bio plasman u sredinu ljestvice s tendencijom prema gore, a ovoliko prema vrhu ipak nije bilo realno očekivati s obzirom na mladost i neiskustvo naših igrača. Pokušali smo kroz prvenstvene utakmice što je moguće više prikriti te nedostatke i u tome smo većinom uspijevali, jedino su nas potpuno razotkrili igrači BSK-a i Međimurja dok smo u ostalim utakmicama bili ili ravnopravni ili bolji takmaci. Osobno sam jako vjerovao u ove igrače, ali i mene su ipak iznenadili dozom ozbiljnosti i predanosti u stvaranju rezultata.

Kakav je plan za drugu prvenstvenu dionicu, pojačavate li se u borbi za prvo mjesto?

- Prvo mjesto nam doista nije imperativ, nije bilo niti prošle godine no kad nam se pružila prigoda bilo je šteta ne iskoristiti ju. I ove godine slično razmišljamo, pokušat ćemo što duže ostati na vrhu i biti uključeni u borbu za konačan trijumf što duže budemo mogli. Moja želja je prije svega afirmirati još pokojeg mladog igrača koji već u juniorima pokazuju izvanredne rezultate u ligaškom natjecanju i kupu gdje su se plasirali među osam najboljih u Hrvatskoj. Naravno da razgovora s pojedinim igračima ima, upravo zbog činjenice da je i zimski prijelazni rok od ove zime otvoren za slobodan prijelaz igrača amatera, a o prinovama i pojačanjima pričat ćemo kada za to dođe vrijeme. Imamo krasnu bodovnu zalihu za mirno proljeće, ali u svakoj utakmici ćemo pokušati osvajati bodove i kad ih na kraju zbrojimo vidjet ćemo za koje mjesto je dovoljno.

Imate li ponude od drugih klubova nakon ovakvih rezultata?

- Konkretnih ponuda nema, ali i da ih bude to bi moralo biti nešto što se ne može odbiti. Slavija u svakom smislu zadovoljava moje trenutne ambicije, klub je stabilan, primjer je vrhunski organiziranog kolektiva, vrlo korektno surađujemo, postižemo odlične rezultate i što je najvažnije doveli smo klub na poziciju iz koje se vidi i veći rang što pokazuje primjer naših igrača Tomislava Valentića i Ivana Antunovića koji su svojim zapaženim igrama pomogli Sesvetama da se i ove godine održe u samom vrhu 2. HNL. Ljudi prepoznaju naš rad i sigurno će biti još igrača zanimljivih klubovima iz većeg ranga. Prošle godine imali smo i najboljeg igrača po ocjenama Sportskih novosti Josipa Jakovljevića, ove polusezone Tomislav Žuljević je zauzeo drugo mjesto, mladi igrači iz juniorskog pogona su sve bolji i konkretniji tako da se ne bih začudio još nekom dobrom transferu.

Često spominjete juniore, kako komentirate njihove ovogodišnje uspjehe?

- Juniori su napravili nešto što će se teško ponoviti. Plasirali su se u četvrfinale juniorskog kupa, među osam najboljih momčadi u cijeloj Hrvatskoj. Nakon što su osvojili županijski kup, svladali su Mladost (Č) u pretkolu da bi u prvom kolu nakon 2:2 i jedanaesteraca prošli u drugo kolo gdje su također nakon 0:0 i boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedili i Sesvete, dva kluba koja se natječu u prvoj HNL juniora i tamo su u gornjem domu. S nestrpljenjem očekujemo ždrijeb gdje priželjkujemo ponovo jedan spektakl u Pleternici, a potencijalni protivnik je i izvanredna momčad Dinamo koja je činila okosnicu reprezentacije s natjecanja u Čileu, a to je i momčadi koja se plasirala u drugi dio Lige prvaka. Velika je to satisfakcija za sve trenere koji su do sada radili s tim dečkima, a i za svoj klub jer su ispisali jednu neponovljivu stranicu u klupskoj arhivi. U prvenstvu su na drugom mjestu iza Osijeka koji ima samo jedan poraz i to upravo od naših juniora. Doista su zaslužili da im damo prigodu da i u seniorskom nogometu iskažu svoj potencijal. Čuli smo od trenera lidera 3. HNL koji unatoč pauzi u prvenstvu već pomalo slaže plan i program priprema te dogovara pripremne utakmice i dokazuje da zaista živi za nogomet. Dodajmo da je trener juniorske momčadi Daliborov brat Damir i da je suradnja između njih dvojice fenomenalna tako da je dovođenje starijeg brata bila pun pogodak klupske uprave. Također u juniorima igraju Daliborovi sinovi Roberto i Dino stoga ne čudi angažman braće trenera i oko juniorske momčadi. Dalibor je ove jeseni prošao četvrtu godišnjicu kako je preuzeo klupu pleterničkog trećeligaša s kojim je u prvenstvenim ogledima došao do brojke od 128 utakmica. U njima je 32 puta bio poražen, 25 puta bilo je neodlučeno dok je 71 puta skupa sa svojom momčadi slavodobitno dočekao kraj utakmice. Zanimljivo da Dalibor kao trener zaslužan za još jedan nesvakidašnji rezultat i rekord. Naime Slavija nije izgubila domaću prvenstvenu utakmicu od 25. svibnja 2013. i tek će BSK iz Bijelog Brda u utakmici trećeg proljetnog kola imati prigodu prekinuti taj niz. Utakmica bi se po kalendaru natjecanja trebala igrati 12. ožujka što bi brojčano izraženo bilo 1023 dana bez poraza u Pleternici.

Razgovor vodio Petar Čuljak