Srijeda, 28 Lipanj 2017 09:51

Za predsjednika izabran general Miljenko Crnjac

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

IZVJEŠTAJNO IZBORNI SABOR UDVDR RH – PODRUŽNICA POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

KUTJEVO – Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Požeško-slavonske županije održala je svoj redovni godišnji Izvještajno-izborni sabor kojemu je domaćin bio kutjevački ogranak s gradom Kutjevo. Skup su na početku pozdravili predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz IMG 1944Domovinskog rata Ante Pavličević, te kutjevački gradonačelnik Josip Budimir, koji je istakao: - Odnos prema hrvatskim braniteljima me tišti, jer odnos političara, medija i nekih udruga nije dobar i to moramo mijenjati. Taj odnos je u drugim državama drugačiji i bolji. Oni koji su prvi išli na crtu bojišta zaslužuju bolji odnos.

UDVDR je na području županije najveća i najbrojnija udruga koja ima i 6 općinskih i gradskih ogranaka, a u planu im je organiziranje ogranaka u općinama Jakšić i Velika, gdje još nemaju formirane ogranke udruge. Stoga je i vrlo bogat rad u protekloj godini sa cijelim nizom aktivnosti, koje je iznio zamjenik predsjednika, umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić.

- Udruga sa svojom središnjicom već desetak godina sudjeluje u akciji „Pomozimo studentima i djeci hrvatskih branitelja“ u kojoj svake godine po četvero učenika ili studenata s našeg područja dobije prijenosno računalo. Članovi udruge redovno sudjeluju u obilježavanjima datuma značajnih za Domovinski IMG 1949rat i branitelje, na komemoracijama i sjećanjima za poginule hrvatske branitelje,obilježavanju vojnih akcija, a tijekom godina brinu se i za obilježavanje i postavljanje spomen ploča za poginule pripadnike u Domovinskom ratu. Redovito sudjeluju u sportskim natjecanjima, sami organiziraju vlastite sportske igre na razinama ogranaka, županijskih podružnica u Pleternici kao domaćinu i na državnom nivou, a prošle godine to je bilo u Karlovcu – istakao je navodeći brojne datume aktivnosti, brigadir Pavelić, te posebno istakao provođenje projekta „Sat istine“ i „Vrijeme istine“ s kojima su krenuli kao prvi u Hrvatskoj, a i najdalje otišli u provođenju te su kao pilot projekt ujedno i ogledni projekt za ostale sredine, a projekt je i financiran s državnog nivoa.

- Kroz naš projekt „sat istine“ koji smo prvi započeli već niz godina svi učenici 8. razreda OŠ s područja županije, prošle godine ukupno 659, prolaze predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj i posebno našem kraju. Taj dio smo već unaprijedili pa učenici odlaze i na terensku nastavu na poznate povijesne lokacije iz IMG 1951Domovinskog rata, prošle godine njih 300, na kojima nakon predavanja imaju i vojnički grah za ručak. Naš drugi projekt „Vrijeme istine“ provodima u svih 8 srednjih škola naše županije a predavanja je pohađalo 280 učenika – rekao je brigadir Pavelić, dodajući da udruga ima i svoj ured s redovnim radnim vremenom i zaposlenom tehničkom tajnicom, a da ured redovno koriste branitelji u rješavanju svojih problema i prava. Kroz ured dnevno prođe desetak branitelja, kojima se pomaže u njihovim problemima i ured je nužno potreban za ovakav dobar rad Udruge, no još treba pomoći oko financiranja rada ureda i zaposlenice, na što su dobili i potrebnu podršku od požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, generala HV koji je i redovni član udruge.

- Čestitam na odličnom radu ove predivne udruge, i nastavite tim smjerom. Mi svakako možemo biti najponosniji veterani Europe, jer smo bili pripadnici pobjedničke vojske, a bit ćemo na braniku domovine i ubuduće. Mi smo na sebe primili agresiju, stvorili svoju državu u toj agresiji i na kraju pobijedili. Obilazio sam i druge zemlje od Europe do Amerike, imao sam čast kao generalu hrvatske vojske, no mi smo i tamo IMG 1950predstavljali pobjednike koji su obranili svoju domovinu. Ponosan sam što smo prošle godine napravili tu veličanstvenu 25. obljetnicu naše 123. brigade, za koju već sada mogu reći, a to su nam svi potvrdili, da je bila najveća i najbolje organizirana u Hrvatskoj, jer to možemo samo mi u Požegi – rekao je župan Tomašević najavljujući da će unatoč brojnim birokratskim preprekama ipak biti podignut novi i veličanstveni spomenik za 11 naših poginulih vitezova na bazi Papuk. Radovi će krenuti već ovog ljeta i biti dovršeni do obilježavanja obljetnice 02. prosinca. Spomenik će biti podignut po projektu i rješenju akademskog kipara, a sastojat će se od 11 stupova, visine 11 metara, širine 11 cm postavljenih upravo onako kako je njih 11 poginulo. Uz veliku simboliku to je i izvršenje obećanja koje je dano njihovim roditeljima.

Udruga je za svog predsjednika ponovno izabrala Miljenka Crnjca, general pukovnika u mirovini, koji se bori s teškom bolešću, a njegovi suborci su upravo tom jednoglasnom odlukom dali dodatnu podršku njemu i njegovoj borbi s bolešću. Kako je on trenutno nepokretan poslan mu je i telegram podrške s ovog sabora. Za zamjenika predsjednika izabran je ponovno brigadir Krešimir Pavelić, a izabrano je i predsjedništvo udruge.

Tekst/foto: Vladimir Protić