Četvrtak, 29 Lipanj 2017 12:12

Zavidni rezultati razvoja općine Kaptol postignuti pod motom „znanje i iskustvo ispred politike“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OPĆINA KAPTOL OBILJEŽAVA 24. DAN OPĆINE I BLAGDAN ZAŠTITNIKA SV. PETRA I PAVLA -

KAPTOL – Kako ovoga tjedna općina Kaptol obilježava po 24. put Dan općine i slavi blagdan svog zaštitnika sv. Petra i Pavla porazgovarali smo s načelnikom općine Milom Pavičićem, koji je na toj funkciji već šesti mandat, koji je osvojio prije trideset dana na lokalnim izborima. Analizirali smo što je sve u prošloj godini učinjeno na području općine Kaptol i kuda ide bliska budućnost ove općine. Svako smo se dotakli i pitanja da li potezom pera treba ukinuti općine u RH, pripojiti ih u neki veću regionalnu zajednicu i došli do zaključka da upravo, svakim danom postojanja općina Kaptol to demantira. Državna revizija koja je kontrolirala poslovanje općine Kaptol, dala je bezuvjetno mišljenje, a po GONG-ovom istraživanju bili su najtransparentnija općina Požeško-slavonske županije.

Iako je jedna od najmlađih općina na području Požeško-slavonske županije, upravo svojim dinamičnim razvojem svakoga dana potvrđuje potrebu svoga postojanja. Tko bi pokrenuo brojne projekte, tko bi brinuo za infrastrukturu, tko bi brinuo za komunalne probleme, ako bi općina nestala i ušla u neku veću zajednicu, svakako ne dobro i temeljito kao sada, kada postoji Općina Kaptol.

- Što si tiče namjera ukidanja općina mislim da to nije dobar potez, jer do 93. do kada smo bili jedna velika općina, iskustva govore da se 20 godina na tom području nije radilo ništa. Neki su mikro centri imali još Mjesne urede, a Kaptol nije imao ni to. Oni su još nešto više izvukli a Kaptol je ostao bez izgrađene komunalne i društvene IMG 1460infrastrukture. Ono što je bilo sigurno nije odgovaralo potrebama ovdašnjih stanovnika današnje općine Kaptol. Svrhu tog ukidanja ja ne vidim, nego pitam zašto država ovo vrijeme od nastanka općina i gradova nije iskoristila i napravila decentralizaciju sredstava. Tada bi mi još više mogli napraviti, a ovako ih kroz razne natječaje zapravo molimo da nam vrate dio naših sredstava. Samo sredstva koja se uberu na našem području da nam ostanu, ništa drugo nam ne treba, mi bi imali još veći i brži razvoj. Da je napravljena decentralizacija dijela sredstava države prema lokalnim jedinicama mi bi imali svoja sredstva za razvoj. U Europi imate nekoliko država koje imaju na tisuće općina, od Francuske, Slovačke, Poljske, gdje su općine slične našima i po površini, ali sa daleko većim ovlastima i proračunima, većim sredstvima. Mi smo sada svedeni na nekada malo veću mjesnu zajednicu, a dio poslova državne uprave bi se mogao prenijeti na nas. Pa i decentralizirana sredstva koja idu preko županija mogla bi ići direktno na nas, kao transfer za školstvo i posebno socijalu, socijalne pomoći, pomoć za ogrjev, gdje se novci šetaju, a na kraju ih mi dijelimo našim korisnicima – kaže načelnik Pavičić, te nastavlja s analizom prošlogodišnjeg rada i učinka.

- Najzahtjevniji i najsloženiji projekt u prošlom mandatu bio je izgradnja sustava za pročišćavanje otpadnih voda Češljakovci i Golo Brdo. Sustav je danas u funkciji, a napravljeno je između ostalog i osam kilometara kanalizacijske mreže, pet kilometara vodovoda, obnovljeni su društveni i vatrogasni domovi, gradila se igrališta, pomagali poljoprivrednicima, održavali ceste, gradili parkirališta te pomagali crkvi i realizirali niz projekata od manje ili veće financijske važnosti. Naše djelovanje temelji se na razvoju općine, centralnog naselja Kaptol ali i svih ostalih devet naselja, što nije jednostavno uz skromni proračun od oko 3,5 milijuna kuna. No svake smo godine u nekom od slika kaptol2naselja bar nešto odradili, naravno prateći prioritete i potrebe stanovništva. Najveći naglasak je bio na razvoju komunalne infrastrukture, a tako će biti i u budućem razdoblju, uz ulaganja u gospodarstvo, društvene djelatnosti i kulturu. U ove četiri godine bilo je teško raditi u razdoblju do dolaska vlade HDZ-a, no sada imamo jednu vertikalu koja daje jamstvo za optimizam i uvjerenje u još bolji i plodonosniji rad, za politiku kontinuiteta i razvoja naše male općine – kaže Pavičić, koji ističe i planove za naredno razdoblje. - U narednom razdoblju planira se završetak sustava pročišćavanja i odvodnje otpadnih voda naselja Kaptol i Komarovci, te Alilovci. Pripremaju se za korištenje sredstava Programa ruralnog razvoja ne samo u projektima sustava odvodnje i vodovoda, već i za nerazvrstane ceste, a nedavno smo prijavili i investiciju rekonstrukcije Trga Vilima Korajca, kapitalni projekt vrijedan četiri milijuna kuna. S velikom pozornošću pratimo i demografsku situaciju u naselju te se pripremamo i za izgradnju vrtića, a u skorije vrijeme uspostavit ćemo i sustav stipendija učenicima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. U pripremi je i osuvremenjivanje javne rasvjete na način da ćemo postojeće lampe zamijeniti sa štedljivijim modelom. U pripremi je i projekt za društveni dom u Češljakovcima, posljednji dom u vlasništvu općine koji još nije uređen, a ide i rekonstrukcija zgrade DVD Kaptol, te dogradnja vatrogasnog spremišta u Alilovcima. Tu je i razvoj turizma oslonjen na arheološka nalazišta iz Željeznog doba te Stari grad, lokacije koje imaju iznimnu vrijednost ali zahtijevaju i dodatna ulaganja u njihovu praktičnu, turističku primjenu.

- Ono o čemu treba s posebnom pažnjom govoriti, svakako je gospodarstvo. Poljoprivredna smo općina, nemamo značajnih gospodarskih subjekata, ali moramo poboljšati situaciji. Zastali smo na projektu izgradnje Gospodarske zone, imamo svu dokumentaciju i zapeli smo na izdavanju Građevinske dozvole. Prošla je Vlada SDP-a donijela odredbu kako se ne može graditi zona ako već ima gospodarska zona na udaljenosti manjoj od 20 kilometara i taj apsurd nas je do danas zaustavio. Čekamo dozvolu već tri godine i nadamo se kako će netko razuman to uvidjeti. IMG 4235Pokušat ćemo pronaći model pomaganja malih obrta i poduzeća kroz određene stimulacije i pred nama je doista još puno posla, jer svako radno mjesto veliki je doprinos u našoj maloj sredini. Nastavit ćemo dalje, jer mi znanje i iskustvo imamo i stavljamo ga uvijek ispred politike, jer naše područje nema vremena za politiziranje, nego samo i isključivo za razvoj. Svakako ćemo u tom razvoju koristiti i sredstva Europske unije koja su nam sada konačno na raspolaganju, mada smo ih mi koristili i do sada, kada ih nije bilo puno – kaže Pavičić koji za rođendan općine Kaptol stanovnicima stavlja na raspolaganje nove infrastrukturne objekte. Tako će se pustiti u promet novo izgrađena pješačka staza od crkve, uz groblje do izlaza iz Kaptola prema Bešincima, duga 900 metara, upravo na najprometnijem dijelu naselja. Vrijednost investicije 600 tisuća kuna. Najmlađi u Kaptolu će dobiti svoju igraonicu koja je uređena u zgradi općine. Svečano će biti otvoreni radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda za naselje Alilovci, a vatrogasno društvo DVD Kaptol preuzet će novo vatrogasno vozilo.

cestitka opcine kaptol

Tekst/foto: Kronika požeško-slavonska