Srijeda, 08 Veljača 2017 21:27

Nakon burne svađe i optužbi, Nino Smolčić ostao predsjednik Gradskog vijeća

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEGA - Iako je zbog samo jedne točke dnevnog reda to trebala biti kratka sjednica, očekivala se svakako vruća sjednica jer upravo ta jedna jedina točka je bila Prijedlog Odluke o razrješenju predsjednika Gradskog vijeća grada Požege. Prijedlog o razrješenju Nine Smolčića podnijelo je 8 vijećnika SDP-a koji to po Statutu i Poslovniku imaju pravo, a predsjednik Vijeća mora sazvati sjednicu, što je i učinjeno.

Klub SDP-a je zatražio razrješenje budući je imenovani Nino Smolčić, u cilju obmane i manipulacije javnosti svojim istupima na najgrublji i najprljaviji način lažno optuživao, podmetao i plasirao krivotvorine s namjerom sramoćenja, blaćenja i klevetanja čime je naštetio ugledu ovog predstavničkog tijela.

Zatražena i ostavka dogradonačelnika Darka Puljašića zbog sukoba interesa, pa su se neki vijećnici već pobojali da će i njih netko predložiti za smjenu

Kao hladni tuš u napetoj sjednici došao je i prijedlog vijećnice Blagojke Leko (HDZ) po kojemu ona traži ostavku Darka IMG 8762Puljašića (HDZ), na mjesto zamjenika gradonačelnika grada Požege radi sukoba interesa iz Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Pošto je on dužnosnik, kaže Leko, nespojivo je da je imenovan od 19. rujna 2016. godine u Upravno vijeće Doma za odrasle Ljeskovica, te se tako našao u sukobu interesa. - Sukladno navedenom tražim ostavku Darka Puljašića na mjesto zamjenika gradonačelnika grada Požege – zatražila je Blagojka Leko, no tu dopunu dnevnog reda predsjednik Smolčić nije stavio na glasovanje niti uvrstio u dnevni red. Kako su već neki vijećnici počeli šaputati da se već boje da neće i njih netko predložiti za smjenu ili da odstupe, izgleda da je najrazboritije napravio vijećnik Božić (izabran kao HDSSB, a sada vjerojatno nezavisni, jer se nije još nikome službeno svrstao) koji na ovakvu vrstu sjednice nije ni došao.

Najveći tragičar čak dvije sjednice za redom Dragan Borevac, dva puta proglašen predsjednikom kluba vijećnika HDZ-a odmah nakon toga ubrzo i razriješen te dužnosti

Nakon gotovo sat vremena rasprave i tumačenja Poslovnika i odredbi poslovnika, koje su vjerojatno u žaru diskusije i kršene, predsjednik Vijeća Nino Smolčić je dao i riječ i po njemu još na prošloj sjednici novo imenovanom predsjedniku Kluba HDZ-a Draganu Borevcu. To se dogodilo i na prošloj sjednici, no predsjednik HDZ-a GO Požega Darko Puljašić, je tada povukao snažnost te odluke i dozvolio da Ante Šolić nastavi s obnašanjem funkcije predsjednika Kluba HDZ-a. IMG 8763Sada prozvani Borevac, ponovno nije došao do riječi, pa sada više neznamo da li je ta Odluka o imenovanju ponovno povučena, jer opet je govorio Ante Šolić. Izgleda da je Borevac najveći tragičar Sjednica Gradskog vijeća, jer čak dvije sjednice bude prozvan kao predsjednik Kluba, a onda valjda ubrzo i razriješen te dužnosti.

Ni pozivanja nekih vijećnika da se uozbilje sada pred kraj mandata, nije pomoglo da se diskusija svede u diskusiju o točki dnevnog reda, nego su frcale razne optužbe stare čak i 12 godina, a raspravljalo se i o mjenicama, pozivano da se vrate novci, o kreditima, o uređenju Trga sv. Terezije i mnogo čemu drugom. Miro Rašić (izabran kao HDSSB, a sada nezavisni vijećnik) je oštre kritike uputio predsjedavajućem Smolčiću, da je već davno trebao prijaviti ta kršenja zakona i te poznate mu nezakonitosti, a ne cijeli mandat u biti raspravljati s vijećnikom Zdravkom Ronkom i optuživati ga. Ako je bilo „lapanja“, kaže Rašić, prijavite to, ako nije onda nemojte, a ako je „lapano“ stručno, da se neotkrije … Svakako takva tema nesmije biti tema baš svake sjednice Gradskog vijeća, jer ima puno pametnijih tema za raspravu. Rašić smatra da je zadnje dvije godine došlo do problema u vladajućoj koalicija, što rezultira i tome da neki vijećnici HDZ-a više ne podržavaju niti aktualnog gradonačelnika Vedrana Neferovića (HDZ).

Žestoku diskusiju prekinuo je prijedlog o pauzi, da se klubovi dogovore, pa da se krene na glasovanje, jer je i ta jedna točka oduzela već 80 minuta vremena svima.

Nakon stanke prišlo se glasovanju, za razrješenje je glasovalo ukupno 9 vijećnika (8 SDP i nezavisni Rašić), protiv prijedloga za razrješenja 10 vijećnika (8 HDZ, 1 HSP i jedan NL Nine Smolčića), dok je sam Smolčić glasovao suzdržano. Kako prijedlog nije prošao, predsjednik Gradskog vijeća Nino Smolčić sazvao je novu, redovnu sjednicu za 8 dana, kada će se raspravljati o novim točkama dnevnog reda, a saznat ćemo nešto i o onima koji nisu bili vrijedni da dobiju nagradu Grada Požege.

Aktualni sat

I on je pao u drugi plan, iako na mnogim sjednicama najzanimljiviji, a vijećnici su dobili informaciju da su krenuli zemljani radovi na gradilištu novog Dječjeg vrtića.

– Grad Požega je pribavio sve potrebne dozvole, 02, veljače je prijavljeno gradilište, a 10. veljače počinju službeni radovi. Vremenske prilike utjecat će na dinamiku radova, no svakako do kraja travnja vrtić će biti završen i u funkciji – istakao je gradonačelnik Neferović, koji je informirao da je Veleučilište u Požegi platilo iznos za otkup zemljišta od grada Požege za česticu na kojoj će se graditi Studentski dom. – Procedura po kojoj Veleučilište treba dobiti sredstva za gradnju studentskog doma je u tijeku, sredstva su u Ministarstvu regionalnog razvoja osigurala, tako da studentski dom u gradu Požegi nije upitan.

Pitanja kakva je sad regulacija prometa na i oko Trga sv. Terezije, jer sada promet ide svuda, a kružni tok koji je zamišljen kao okretište automobila je tako malen da se vozilo ne može okrenuti, ostala su neodgovorena usmeno, a dobit će pismene odgovore.

Tekst/foto: Vladimir Protić