Četvrtak, 09 Veljača 2017 12:29

Lipiku pet milijuna kuna iz projekata prekogranične suradnje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PROGRAM PREKOGRANIČNE SURADNJE -

LIPIK - Gradu Lipiku odobrena su sva tri projekta koja smo kandidirali iz programa Prekogranične suradnje (Interreg - IPA CBC Croatia - Bosnia and Herzegovina - Montenegro), a odnose se na poduzetnički, turistički i socijalni projekt ukupne vrijednosti 16,55 milijuna kuna, od čega će Lipiku pripasti oko 5 milijuna kuna - rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana 7. veljače na tiskovnoj konferenciji u prigodi novoodobrenih projekata i novih značajnih ulaganja u Lipik.

Na turističkom projektu Staza Baštine - Od Trapista do Graničara partneri su Grad Lipik, Grad Garešnica i Caritas biskupije Banja Luka, projekt je ukupne vrijednosti 5,65 milijuna kuna od čega Gradu Lipiku pripada 1,94 milijuna kuna za niz aktivnosti na području turizma koje uključuju izradu glavnih projekata za novu ergelu i turističku infrastrukturu na jezeru Raminac, obnovu i adaptaciju crkvenog tornja u vidikovac, muzejsku postavu u crkvenom tornju, te niz drugih aktivnosti koje se većinom odnose na marketing projekta i turističke destinacije.

Na poduzetničkom projektu Investirajte u Lipik, Orašje i Garešnicu partneri su tri nabrojana grada/općine, vrijednost projekta je 5,54 milijuna kuna od čega će u Lipik za niz aktivnosti biti uloženo 1,94 milijuna kuna. Ovaj projekt uključuju obnovu, adaptaciju i opremanje zgrade bivše Osnovne škole u Čagliću i pretvaranje u poduzetnički inkubator za 5 poduzetnika koji se bave uslužnim djelatnostima ili za proizvodne djelatnosti manjeg obujma proizvodnje, izradu virtualnog inkubatora, edukacije zaposlenika koji će se baviti privlačenjem investitora, digitalne billboarde za promociju poduzetničke zone i Lipika, konferenciju poduzetnika, marketing i promo materijale i niz ostalih aktivnosti.

Socijalni projekt Mi brinemo vrijednosti je 5,36 milijuna kuna, od čega Lipiku ide 1.045 milijuna kuna, a uz Grad Lipik partneri su Grad Garešnica, Caritas biskupije Banja Luka te Caritas Barske nadbiskupije iz Crne Gore. Ovim projektom financirat će se niz aktivnosti u svrhu poboljšanja kvalitete života iz sektora socijalne skrbi, zapošljavanje osoba koji će obilaziti i skrbiti o osobama koji uđu u program, a kroz projekt su osigurani svi potrebni materijali i oprema, nabavit će se medicinska oprema za posudionicu kao i vozilo kako bi se mogao provoditi još niz ostalih aktivnosti, ukratko je projekte predstavio gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

10% odobrenih sredstava za Lipik i partnere
Uz Lipičku razvojnu i turističku agenciju Liru na pripremi projekta radili su zajednički partneri, projekti su pisani na engleskom jeziku, a značajno je kako je natječajem ukupni iznos za odobrene projekte bio 22 milijuna eura od čega su projekti u kojima sudjeluje Lipik vrijednosti 2,2 milijuna eura odnosno 10% odobrenih sredstava. "Ovo je jedno veliko priznanje djelatnicima Lire i Gradske uprave Lipika kao i gradovima i ustanovama koji su u projektu jer je bila kvalitetna koordinacija i priprema", rekao je gradonačelnik Vinko Kasana napominjući kako smo jedini kojima je pošlo za rukom da su od sva tri prijavljena, sva tri projekta i odobrena od ukupno 21 odobrenog projekta na programu Prekogranične suradnje.

Spomenimo i kako je gradonačelnik rekao kako se na području Lipika u ovom trenutku provodi 50 projekta sufinanciranih iz raznih izvora, za što značajna sredstva izdvaja i Grad Lipik, a kako je potvrdila voditeljica Odsjeka za financije, gospodarstvo i društvene djelatnosti Gordana Horvat, Proračun je stabilan i tako je postavljen da imamo dovoljno sredstava. Direktor Lire Dejan Iličić rekao je kako provodimo trenutno na području ruralnog razvoja 32 projekta ukupne vrijednosti 22,6 milijuna kuna, a više o projektima u provedbi kao i onima u prijavi čitajte u sutrašnjem članku o tome kako u Lipiku vlada veliki interes za Program ruralnog razvoja. Za kraj direktor Lire Dejan Iličić je rekao kako je u tijeku natječaj za male i mlade poljoprivrednike i pozvao je "sve zainteresirane da nam se jave u razvojnu agenciju Liru jer smo se dodatno pojačali i možemo odraditi sve projekte."

Tekst/foto: compas.com.hr/M. Barčan