Srijeda, 08 Veljača 2017 13:02

ŽUC uspijeva sa smanjenim prihodima uredno održavati preko 470 km cesta

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

RAZGOVOR S POVODOM: Mijo Jozak, ravnatelj Županijske uprave za ceste Požeško-slavonske županije o uvijek bolnim pitanjima stanja cestovne infrastrukture -

SVE ŽUPANIJSKE UPRAVE ZA CESTE IZGUBILE SU 40% PRIHODA U ZADNJIH DESET GODINA

Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije upravlja sa ukupno 104 ceste, ukupne duljine 474 kilometra uz godišnji proračun od 21 milijun kuna za redovno održavanje, izvanredno održavanje, modernizaciju cesta i izgradnju cesta i prometne infrastrukture. Za sve brojnije zadatke i povećani obim održavanja cesta, sve zahtjevnije redovno i izvanredno održavanje, zapravo u posljednjih desetak godina dobivaju konstantno manje sredstava, pa su na godišnjoj razini svi ŽUC-evi Hrvatske imali na raspolaganju 2003. godine 1,25 milijardi kuna, dok su prošle godine imali na raspolaganju 730 milijuna kuna, što znači 520 milijuna kuna ili 40% manje. IMG 5156Danas se proračun ŽUC puni isključivo od naknade koju vozači plaćaju prilikom registracije vozila za korištenje cesta, dok onaj udio iz cijene goriva ne dobivaju već godinama. To je prouzročilo drastičan pad prihoda ŽUC-u od 30% od 2012. godine, a nalaze se pred sve većim zahtjevima koje donosi novo vrijeme. Kako se to usklađuje u Požeško-slavonskoj županiji, saznali smo iz razgovora s Mijom Jozakom, ravnateljem ŽUC-a Požeško-slavonske županije. 

Što se podrazumijeva pod redovnim održavanjem i što je sve obuhvaćeno pod tim nazivom?
- Redovito održavanje u 2016. godini se izvodilo temeljem Ugovora za radove redovitoga održavanja i zaštite županijskih i lokalnih cesta na području Požeško-slavonske županije od 01. veljače 2016. do 31. siječnja 2017. godine. Sa izvođačem radova je sklopljen Okvirni sporazum na dvije godine. Izvođač je Zajednica ponuditelja Presoflex Gradnja d.o.o. i Niskogradnja Jurčak d.o.o. Ugovoreni iznos za radove redovitoga održavanja je 8.344.401,25 kn s PDV-om. Isti takav sporazum produžili smo i za ovu 2017. godinu s istim iznosom.

Redovito održavanje uključuje skup poslova radnji i mjera koje se odvijaju tijekom cijele godine, u osnovi se ne popravlja samo stanje ceste, već uključuje i aktivnosti koje su bitne za sigurno prometovanje i funkcioniranje cestovne infrastrukture (mali popravci kolnika, uređenje zelenila uz cestu, obnavljanje horizontalne i vertikalne prometne signalizacije, popravke prometne opreme, održavanje odvodnje, zimsku službu).

Koji su to konkretni poslovi i koliko oni u biti koštaju, jer građani uvijek imaju dojam da se nešto ne radi dovoljno, iako ne znaju koliko se za to izdvaja sredstava?
- Pod redovitim održavanjem cesta podrazumijevaju se osobito sljedeći poslovi:

IMG 5164- Nadzor i pregled cesta i objekata (donose se izvješća o stanju pregledanog dijela ceste odnosno objekta i prijedlog o radovima koje je potrebno izvesti radi poboljšanja elemenata ceste) predviđena vrijednost radova 131.250,00 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje prometnih površina (podrazumijeva čišćenje i popravljanje lokalnih oštećenja ceste kao primjerice: krpanje udarnih rupa i mrežastih pukotina, odnosno presvlačenje asfaltom, zalijevanje pojedinačnih pukotina, spojnica i reški, ohrapavljenje zaglađenih asfaltnih površina te druge slične popravke) , predviđena vrijednost radova je 3.456.036,25 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje bankina (utvrđivanje i zbijanje bankina, osiguranje poprečnog nagiba bankine uz otjecanje vode s kolnika i da ne bude manji ni veći od propisanog, osiguranje da sva prometna signalizacija i oprema i cestovne naprave postavljene na bankini vidljive i dostupne), predviđena vrijednost radova je 175.698,44 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje pokosa (pokosi usjeka, zasjeka i nasipa održavaju se tako da se osigura zadani nagib i oblik, nestabilni materijal se osigurava ili odstranjuje sa pokosa), predviđena vrijednost radova je 71.562,50 kn s PDV-om.

 IMG 8608- Redovito održavanje sustava odvodnje (kontrolirana odvodnja, održavanje odvodnje površinskih i podzemnih voda u cilju sprječavanja dotjecanja vode i nanošenja naplavina s pokosa i cestovnih priključaka i prilaza na kolnik), predviđena vrijednost radova je 803.975,94 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje prometne signalizacije i opreme (uključuje čišćenje, nadopunjavanje, zamjenu ili popravke dotrajale, oštećene, manjkave ili nestale prometne signalizacije i opreme, osiguranje njene potpuna funkcionalnosti i vidljivosti), predviđena vrijednost radova je 733.609,38 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje vegetacije (na površinama koje čine sastavni dio javne ceste izvode se radovi košnje trave i vegetacije, obrezuje se i siječe vegetacija po potrebi najmanje u području slobodnog profila javne ceste i propisanog trokuta preglednosti, drveće uz cestu održava se na način da isto ne ugrozi cestu i promet na istoj), predviđena vrijednost radova je 1.037.296,88 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje cestovnih objekata (cestovne objekte održava na način da se na objektu i prostoru oko objekta pravovremeno utvrdi i otkloni svaki uzrok koji bi mogao negativno utjecati na stabilnost, funkcionalnost i trajnost objekta i sigurnost prometa, predviđena vrijednost radova je 182.890,63 kn s PDV-om.

- Redovito održavanje cestovnih naprava i uređaja (održavanja ceste ,cestovne naprave i uređaje održava na način da osigura njihova funkcionalnost i da odmah, bez odgode ukloni uzroke koji to sprečavaju), predviđena vrijednost radova je 81.268,75 kn s PDV-om.

- Zimska služba (pojam i uobičajeni izraz za cijeli niz radnji, mjera, postupaka i aktivnosti u zimskom razdoblju, koje imaju zadaću osigurati mogućnost odvijanja prometa cestama uz najveću moguću sigurnost sudionika u prometu i prihvatljive troškove, obuhvaća osiguranje, nabava i isporuku soli za ceste), predviđena vrijednost radova je 1.670.812,50 kn s PDV-om.

 0c1a11b548586eeb368814344a62514f XLZimska služba definirana je Izvedbenim programom zimske službe provodi se preko 2 stalna mjesta pripravnosti: Nadcestarija Požega i Nadcestarija Pakrac. U nadcestarijama u periodu od 15.11. tekuće godine pa do 15.03. naredne godine uspostavlja se 24 satno stalno dežurstvo i aktivnosti kojima rukovode Nadcestari.

Sve je to prema već ustaljenom Godišnjem planu, no pojave se i izvanredni radovi?
- U sklopu radova redovitoga održavanja u 2016 g. izvedeni su i neki interventni radovi na poboljšanju elemenata cesta i sigurnosti prometa: 

- Radovi na izradi i postavljanju gabionskih koševa, a nakon pojave klizišta i ugroze konstrukcije ceste negativnim djelovanjem podzemnih voda. Radovi na lokalnoj cesti LC 41068 - Bučje (ŽC 4185) – Lovčić (ŽC 4186).

- Izrada i postavljanje pješačkih rampi ( ograda) na željezničko-cestovnom prijelazu LC 41078 Pleternica (DC 525) – Gospodarska zona – DC 38, ulica A.M.Reljkovića.

- Izgradnja dijela pješačke staze u blizini Osnovne škole Vladimir Nazor u Trenkovu na ŽC 4253- Čeralije (DC 69) – Drenovac – A.G.Grada Požega, s ciljem ostvarenja kontinuiteta pješačkoga prometa i provođenje mjera za povećanje sigurnosti sudionika u prometu. Radovi obuhvaćaju: izgradnju pješačke staze sa svim elementima presjeka, obilježavanje horizontalne i vertikalne signalizacije, prilagođavanje prilaza mostu te izradu armiranobetonskog zida sa zaštitnom ogradom.

- Izrada cijevnoga propusta u trupu ceste sa preljevima, taložnicom i kamenim oblogama s ciljem poboljšanja odvodnje oborinskih voda i zaštite objekata od poplava, ŽC 4116- Kamenolom Vetovo – Vetovo – Jakšić – DC 38, u naselju Jakšić.

cesta1Osim izvanrednih radova Godišnji plan predviđa i građenje cesta?
- Izvedeni su radovi na Izgradnji nogostupa u ulici kneza Domagoja u Pakracu i dijelu ulice Stjepana Širca u Prekopakri, l=597.89 m. Ugovoreni iznos je 430.137,50 kn s PDV-om. Radove je izvodila Niskogradnja Jurčak d.o.o.. Prema sporazumu o sufinanciranju radova na sanaciji opasnih mjesta MUP je financiralo 398.901,30 kn s PDV-om. Radovi su završeni u kolovozu 2016.godine.

- Temeljem Okvirnoga sporazuma i Ugovora za radove na Izgradnji kolnika, pješačke staze i oborinske odvodnje u produžetku Vinogradske ulice u Pleternici (dio LC 41054), faza 1, L = 1.002,57 m izvodi se prva etapa navedenih radova. Vrijednost okvirnoga sporazuma je 3.748.541,70 kn s PDV-om. Okvirni sporazum je sklopljen sa Niskogradnjom Jurčak d.o.o. U 2016. godini vrijednost izvedenih radova je 1.330.000,00 kn s PDV-om. 

Velike štete na cestovnoj infrastrukturi doživjeli smo od poplava, a naš ŽUC je među prvima u Hrvatskoj za svoj program sanacije prošle godine dobio odštetu?
- Poplave iz svibnja 2014. napravile su veliku štetu na cestama cijele županije. Mi smo napravili sanacijski program, među prvima u Hrvatskoj ga predali i za navedene sanacije dobili 19,5 milijuna kuna. Djelomično je proveden natječaj za izvođače radova, a od ukupno 4 grupe radova s procijenjenim iznosom od 19,5 milijuna kn s PDV-om, ugovorene su 2 grupe radova – sve aktivnosti su u nadležnosti Hrvatskih cesta. Moram naglasiti da se iz tih sredstava gradi i novi betonski most u Lipiku, jer je poplava odnijela stari drveni most, koji je odsjekao dio stanovnika, ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna. To će biti veliki doprinos poboljšanja života stanovnika tog dijela naše županije.

I prije nekoliko godina smo dobili odštetu od 11 milijuna kuna za štete koju je na našim cestama prouzročio veliki transport kamena za gradnju Koridora 5C. Tada smo napravili procjenu i elaborat potrebnih sanacija, te uz velike probleme ipak uspjeli dobiti sanaciju cesta od Velike preko Kaptola i Kutjeva do izlaza iz naše županije, koje su bile u zaista lošem stanju. To je svakako bila zaista veliko zalaganje nas iz ŽUC-a i traženje gotovo nemogućeg, no inzistirali smo na tome i uspjeli na kraju.

Kada sada sagledamo sve ove radove i znamo da su vam iz godine u godinu smanjivana sredstva, moramo pitati a kako se borite s naslijeđem dugova iz 2005. godine i vremena kada je ŽUC bio u stečaju?
- ŽUC se još uvijek bori sa dugovima iz tog razdoblja, a određena dugovanja još vise nad ŽUC-om i Požeško-slavonskom županijom kao osnivačem ŽUC-a. Ovdje moram svakako istaći velike napore i zahvalnost županu Alojzu Tomaševiću koji se i dalje zalaže i bori, da ta sredstva ne padnu nama na leđa, nego da se saniraju na drugi način. Obveza vraćanja tih sredstava svakako bi znatno utjecala na naše planove redovnog i izvanrednog održavanja, a gotovo u potpunosti spriječila modernizaciju cesta.

Redovna održavanja su i u ovoj 2017. godini ista, a što se planira pod izvanrednim održavanjem i građenjem cesta?
- Planiraju se nastaviti i dovršiti započeti radovi na Izgradnji kolnika, pješačke staze i oborinske odvodnje u produžetku Vinogradske ulice u Pleternici (dio LC 41054) 1.faza L= 1.002,57 m.

Sva dostupna preostala sredstva planirana financijskim rezultatom prihoda i rashoda za 2017. godinu Županijska uprava za ceste Požeško-slavonske županije će utrošiti na obnovu i rehabilitaciju asfaltnih kolnika.

Predviđene su sljedeće dionice:
ŽC 4097 Donja Obrijež (LC 41001) – Gornja Obrijež – DC 5/ G.Obrijež- V.Banovac, duljine 1,40 km, procijenjene vrijednosti 700.000,00 kn.

ŽC 4236 Poljana (ŽC 3168) – Gaj – Kukunjevac – Dobrovac (DC 47)/ Kukunjevac, duljine 0,50 km, procijenjene vrijednosti 300.000,00 kn.

ŽC 4101 Biškupci (ŽC 4100) – Kaptol – Vetovo – Kutjevo (ŽC 4030)/ Velika- Kutjevo, duljine 0,80 km, procijenjene vrijednosti 500.000,00 kn.

ŽC 4100 DC 69 – G. Vrhovci –A.G.Grada Požege/A.G.Grada Požege-Biškupci, duljine 0,80 km, procijenjene vrijednosti 500.000,00 kn.

Ravnatelj Jozak je i potpredsjednik Udruge ŽUC-a Hrvatske koja ima 18 županijskih uprava na kojoj se također bore za povećanje sredstava jer danas po kilometru održavanih cesta ŽUC ima oko 17 tisuća kuna, ili nešto preko 3 kune po metru kvadratnom ceste. Iznos je nedostatan jer istovremeno Hrvatske ceste na raspolaganju imaju pet puta veća sredstva za kilometar ceste pod njihovom nadležnošću. U novim standardima cesta koji je sada usklađen s standardima Europske unije, ceste pod upravom ŽUC-a u Hrvatskoj dosežu tek 40% tih standarda. Da bi dosegli te pune standarde trebalo bi izdvajati preko 100 tisuća kuna godišnje po kilometru ceste slijedećih godina.

Tekst/foto: Vladimir Protić