Petak, 03 Veljača 2017 13:04

Neferović: „Dočekalo nas je ili sustiglo 12,3 milijuna kuna neplaniranih obveza“

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UNATOČ SKRIVENIM SITUACIJAMA POSLOVANJE GRADA POŽEGA BILO JE POZITIVNO -

POŽEGA - Grad Požega je imao financijski stabilno, bez gubitaka, poslovanje do 2010. godine, a onda je počelo završavanje kalendarskih godina s minusima, koji su se kretali do 2,58 milijuna kuna, još za vrijeme SDP-ove vlasti u gradu Požegi. - Mi kada smo preuzeli vlast 2013. godine od tih 2,58 milijuna kuna uspjeli vratiti u 2014. i 2015. godini. U 2013. odmah po preuzimanju dočekalo nas je neodgovorno vođenje investicije na Glazbenoj školi, koja je probila planirani iznos od 10,65 milijuna kuna, na 13,5 milijuna kuna po završetku, što je gradski proračun za dodatne radove koštalo još 2,85 milijuna kuna, pa je grad za Glazbenu školu ukupno izdvojio preko 6 milijuna kuna – istakao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović, koji dodaje da ih je IMG 8494dočekalo, osim ovih znanih obveza i još obveza za koje nisu imali saznanja, a kasnije su pale na gradski proračun. To je prije svega pogrešno obračunati komunalni doprinos desetak godina prije, zbog kojega je grad morao tvrtki Tofrado vratiti 1,9 milijuna kuna, pogrešno obračunat porez na promet nekretnina zbog kojih je grad morao vratiti Hrvatskoj pošti 530 tisuća kuna. Tu su i potencijalno veći prihod od prava na polaganje vodova koji nisu obračunati HT, koji su mogli donijeti u proračun dodatnih 1,8 milijuna kuna, a i smanjenje prihoda od porezne reforme i poreza na dohodak, što je u gradsku blagajnu manje donijelo 5,2 milijuna kuna. Stoga je uz ukupno 12,3 milijuna manjka u proračunu, gradsko poslovanje ovih godina bilo dobro, no još mu prijete skriveni troškovi, izgubljeni sporovi i sporni ugovori iz prošlosti.

- U početku smo smanjili plaće svim djelatnicima, jer danas shvaćamo da uz sve te skrivene troškove ne bismo mogli pozitivno poslovati, da nismo izvršili ta smanjivanja. Svu gradsku imovinu koja je bila mrtvi kapital stavili smo u funkciju, povećali smo i ažurirali bazu podataka za komunalnu naknadu, te smo tako prihode grada Poslovanje grada 2006 2016 Page 03doveli u ravnotežu s rashodima – rekao je gradonačelnik Neferović, koji se zahvalio svima koji su mu u tome pomogli, ali se zapitao zašto nije nitko poveo pitanje odgovornosti za takve učinjene propuste koji su koštali gradski proračun više milijuna kuna.

- Iz prikrivenih ili dirigiranih političkih naputaka pojedinaca Porezna uprava je djelovala i zbog svojih propusta, za koje vidim do sada nije nitko odgovarao, gard je pretrpio štetu. Nije se nikada istražilo tko je bio taj koji je obračunao porez na promet nekretnina mimo zakona Hrvatskoj pošti, nisam primijetio da je došla ikakva unutarnja kontrola ili je netko poduzeo neke korake da se utvrdi tko je krivac za ono što se dogodilo nakon toga proračunu grada Požega – kaže Neferović, koji priznaje da se i prije radilo i gradilo u gradu, no pitanje je što i koliko, a to neka procijene građani Požege.

Tekst/foto: Vladimir Protić