Ponedjeljak, 06 Veljača 2017 12:06

Rezultati projekta sakupljanja korisnog otpada

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

TISKOVNA KONFERENCIJA GRADONAČELNIKA NEFEROVIĆA I TVRTKE KOMUNALAC POŽEGA -

POŽEGA - Gradonačelnik grada Požege Vedran Neferović i direktor tvrtke Komunalac Požega d.o.o. Anto Bekić na održanoj tiskovnoj konferenciji iznijeli su rezultate projekta odvojenog sakupljanja korisnog otpada.

Sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisane su obveze jedinica lokalne samouprave o smanjenju odlaganja komunalnog otpada na odlagališta, a time i negativni utjecaj na okoliš. Uvedena je obveza uspostave sustava odvojenog sakupljanja korisnog otpada (papir, staklo, plastika, tekstil) i reciklažnih dvorišta gdje će se odlagati korisni i problematični otpad koji nastaje u domaćinstvima.

IMG 8535Za odvojeno sakupljanje korisnog otpada postavljeni su „zeleni otoci“, a 2014. godine uveden je sustav sakupljanja otpada „na kućnom pragu“ pri čemu su podijeljeni plavi spremnici za papir i vreće za plastiku i staklo. Projektom su obuhvaćena domaćinstva na području grada Požege i dio naselja u ostalim gradovima i općinama. Sustav odvojenog sakupljanja korisnog otpada proširen je tijekom 2015. i 2016. god., a planiranim proširenjem u 2017. godini bit će obuhvaćeno oko 13.000 domaćinstava i oko 1.000 gospodarskih subjekata. Od prošle godine građani mogu odlagati staru odjeću i obuću u specijalizirane kontejnere postavljene u Požegi i Pleternici.

- U 2016. godini je sakupljeno i predano 470 tona papira i kartona, 75 tona stakla, 24 tone plastike i 17 tona tekstila što je ukupno oko 586 tona korisnog otpada koji nije završio na odlagalištu nego je otišao na recikliranje. Ovako razvrstan korisni otpad predan je ovlaštenim sakupljačima na daljnju reciklažu. Ove količine značajno su povećane u odnosu na prethodne godine, a cijela ova aktivnost ne bi bila moguća samo s Komunalcem i zato ovom prilikom zahvaljujem građanima koji su se prihvatili ove aktivnosti – rekao je Anto Bekić, direktor Komunalca Požega d.o.o.

IMG 8539Odlukom Vlade Republike Hrvatske o smanjenju PDV-a na usluge odvoza i zbrinjavanja otpada s 25% na 13%, Komunalac Požega d.o.o. od 1.1.2017. godine snižava cijene za navedene usluge tako da se mjesečna rata za domaćinstva smanjuje sa sadašnjih 52,93 kune mjesečno na 47,84 kune (riječ je o smanjenju od cca 10%).

S obzirom da je educiranje građana o odvojenom sakupljanju korisnog otpada važno od najranijeg uzrasta, u 2016. god. Komunalac Požega d.o.o. započeo je s edukacijom o odvajanju otpada u vrtićima na području Požege, Pleternice, Kutjeva i Velike. U požeškim osnovnim školama, u rujnu prošle godine, održana je edukacija na temu zaštite ozonskog omotača.

Školama su podijeljeni kontejneri za odvojeno sakupljanje korisnog otpada te su ušle u sustav odvoza papira, plastike i stakla, a većini su podijeljeni i komposteri za biorazgradivi otpad kako bi se dodatno obogatio nastavni program iz područja ekologije.

Tekst/foto: Vladimir Protić